avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Alegeri, buget, diferente apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Alegeri, buget, diferente apa

as dori sa stiu daca este legal ca intr-o adunare generala presedintele sa vina cu mai multe delegatii semnate nu stiu in ce fel de catre proprietari pentru a nu se putea alege un alt comitet deoarece din cate am inteles din legea 230/2007 comitetul se alege de catre persoanele prezente ,o alta intrebare ar fi accea ca :bugetul asociatiei il stabileste adunarea generala(adica proprietarii prezenti la adunare) sau este stabilit de comisie ,o alta intrebare este diferentele la apa dintre cititorul general si ceea ce este in apartamente se calculeaza per nr persoane din apartamente sau per cota indiviza de apartament,o alta si ultima fondul de rulment este obligatoriu sau nu va multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:15, 19 Martie 2014
1. Da, este legal ca orice membru al asociatiei, inclusiv presedintele, sa prezinte in AG imputerniciri scrise din partea altor membri ai asociatiei care lipsesc.

Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
..........
d) un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai multi membri absenti, daca prezinta imputernicire semnata de catre proprietarii in numele carora voteaza;


2. Bugetul de venituri si cheltuieli este propus de comitetul executiv care a functionat pana la AG, poate fi si modificat prin propuneri facute in AG si aprobat de majoritatea celor prezenti la AG. BVC-ul poate fi rectificat in timpul anului in functie de necesitati.

3. Diferentele de apa intre consumul facturat de furnizori si consumul declarat de locatari se repartizeaza conform unui Regulament propriu al asociatiei unde se specifica criteriile de repartizare.
In unele asociatii aceste diferente se impart pe cota-parte indiviza, in altele proportional cu consumul, in altele pe numar de persoane, in altele dupa mai multe criterii in acelasi timp aplicate fiecare pe cate o parte din suma totala a diferentelor.

4. Fondul de rulment este obligatoriu de constituit in intelesul ca el asigura plata facturilor pana cand acestea sunt puse pe liste si inceputa incasarea lor de la proprietari.
O asociatie de proprietari poate functiona si fara fond de rulment, daca incasarile se fac de la toti proprietarii si intr-un interval de timp scurt astfel incat plata facturilor sa nu depaseasca data scadenta sau perioada de gratie legala la furnizor.
Riscul insa este foarte mare deoarece acest interval se poate prelungi sau pot aparea restantieri. Cu timpul aceasta situatie se poate agrava, plata facturilor sa nu mai poata fi facuta, sa apara penalizarile furnizorilor si in cele din urma sistarea utilitatilor.
Cu cat fondul de rulment este mai mare, cu atat asociatia poate functiona mai sigur in beneficiul tuturor locatarilor.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2014
elga50, moderator
Ce am inteles din acest topic?
Ca ne dam cu parerea despre ceva despre care nu stim. Ca sa stim, trebuie sa mai citim si ceva legislatie si mai trebuie sa participam la AG.
Am fost zilele trecute la o as. prop. si am asistat la o discutie in contradictoriu dintre o proprietara care sustinea ca dansa nu vrea sa achite fondul lunar de reparatii (5 lei/luna), discutat si aprobat in AG din 2013, deoarece ”nu crede” ca este legal si ca, personal, nu va beneficia de reparatiile respective... Altul nu vrea sa-si achite debitele in ordinea formarii - adica doreste sa achite luna ian. 2014, cu toate ca are debite restante din nov. 2013. Incearca fiecare sa faca ce vrea sau cum i se pare lui ca ar fi normal si asta dor ca exista Nereguli asociatie proprietari.
Propun autorului acestui topic sa se implice mai mult, sa incerce sa candideze ca membru in com. ex. sau a comisiei de cenzori. Peste 1-2 ani, mai discutam despre neregulile constatate si cum a reusit com. ex. sa-si duca la indeplinire obligatiile.
1-Normele in vigoare nu limiteaza numarul de delegatii pe care le poate depune in cadrul adunarii generale un proprietar
2-Bugetul de venituri si cheltuieli este propus in cadrul adunarii generale care pe ordinea de zi are si discutii diverse in cadrul carora tti participantii pot ridica problemele cu care se confrunta necesitatea executarii de reparatii,etc
3-Suplimentul consum apa rezultata intre factura si total indexi comunicati nu este concret precizat in norma in vigoare modul de repartizare
Comitetul executiv poate analiza una dintre cele 4 variante care se utilizeaza
4-Fondul de rulment este obligatoriu deoarece constituie sursa din care se achita facturile furnizorilor/prestatorilor pana la recuperarea cote individuale intretinere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Diferente apa calda/apa rece DanAlyna DanAlyna Buna ziua, Pe lista de plata a cotelor de contributie la cheltuielile AP a aparut la rubrica Cheltuieli pe cota parte indiviza, subrubrica \"Diferente apa ... (vezi toată discuția)
Repartizare dobanda fond de rulment narciisa narciisa 1. Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie: - in adunarea generala s-a decis ca, diferenta de cotizat la fondul de ... (vezi toată discuția)