Bună ziua!
Întrebarea din titlu mă frământă de ceva vreme şi nu prea ştiam cui să mă adresez, de aceea vă solicit în mod respectuos ajutorul.
Fiind cadru didactic am observat de multă vreme că există o lipsă acută de materiale didactice grafice la disciplina pe care o predau: istoria. Aşadar m-am gândit să le creez eu şi să le distribui celorlalţi colegi din judeţ şi din ţară (evident contracost). Însă imaginile cu diferite personalităţi provin fie de pe site-uri româneşti, fie de pe cele străine. În acest caz, încalc această lege a dreptului de autor sau ele sunt bunuri publice? Ce-i de făcut?
În urmă cu trei săptămâni o firmă din subordinea Primăriei oraşului meu a tăiat plopul din faţa apartamentului meu (etajul 4 din 4), prilej cu care mi-a spart acoperişul din plăci de azbociment. Am depus o sesizare scrisă la sediul firmei respective şi iniţial au venit două doamne care au întrebat dacă am autorizaţie de construcţie pentru acoperişul balconului, în caz contrar nu poate fi vorba de vreo despăgubire. Menţionez că apartamentul l-am cumpărat acum ceva timp şi fostul proprietar nu cred că avea autorizaţie.
Întrebarea este următoarea: Pot acţiona în instanţă firma respectivă din moment ce nu deţin această autorizaţie însă angajaţii ei au distrus un bun privat?