În urmă cu trei săptămâni o firmă din subordinea Primăriei oraşului meu a tăiat plopul din faţa apartamentului meu (etajul 4 din 4), prilej cu care mi-a spart acoperişul din plăci de azbociment. Am depus o sesizare scrisă la sediul firmei respective şi iniţial au venit două doamne care au întrebat dacă am autorizaţie de construcţie pentru acoperişul balconului, în caz contrar nu poate fi vorba de vreo despăgubire. Menţionez că apartamentul l-am cumpărat acum ceva timp şi fostul proprietar nu cred că avea autorizaţie.
Întrebarea este următoarea: Pot acţiona în instanţă firma respectivă din moment ce nu deţin această autorizaţie însă angajaţii ei au distrus un bun privat?
Presupunand ca acoperisul respectiv ar fi fost realizat fara Autorizatie de construire, fapta ce ar fi intrat sub incidenta prevederilor art. 26/1/a din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii
Art. 26
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:
a) executarea sau desfiinţarea, totală ori parţială, fără autorizaţie a lucrărilor prevăzute la art. 3, cu excepţia celor menţionate la lit. b), de către investitor şi executant,
daca au trecut mai mult de 2 ani de la existenta acestui acoperis, sunt aplicabile prevederile art. 31 din aceeasi lege, care stabilesc:
Art. 31 Dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 2 ani de la data săvârşirii faptei.
Le faceti o notificvare in care le puneti in vedere sa va plateasca contravaloarea stricaciunilor . Nu este problema lor daca aveati sau nu autorizatie de c onstructie. Veti aduce probabil 2 martori si se va efectua o expertiza pentru stabilirea cuantumului daunelor.Notificarea este obligatorie si necesara.