avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Balcon extins fără autorizație, de foarte multă ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Balcon extins fără autorizație, de foarte multă vreme, despre care președintele asociației spune că va fi tăiat cu ocazia reabilitării blocului: ce risc dacă nu sunt de acord cu tăierea?

Buna ziua!
Am achizitionat in 2012 un apartament la etajul 1 cu balcon extins (aprox. 0.5m) fara autorizatie de extindere.
Conform art 31 legea 50/1991 - Dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei.
Art. 26 se refera la sanctiuni pentru constructii fara autorizatie, respectiv in cazul meu extinderea balconului.

Prima problema:
Presupun ca nu gresesc daca spun ca dupa termenul de 3 ani, fara constatarea contraventiei, extinderea balconului intra in legalitate si nu mai pot primi nicio contraventie sau somatie pentru a readuce balconul la starea initiala.

A doua problema presupune ca supozitia de mai sus este corecta:
S-a inceput procesul de reabilitare termica a blocului (subventionat prin fonduri europene si primarie) care presupune izolarea/anveloparea fatadei si schimbarea geamurilor.
Am fost informat de catre presedintele de asociatie ca balconul meu va fi taiat si adus la acelasi nivel (in consola) cu celelalte.
Consider ca balconul meu este in acest moment in legalitate iar proiectul de reabilitare termica trebuie(trebuia) facut tinand cont de aceasta extindere si nu accept nicio interventie.
As fi de acord cu solutionarea pe cale amiabila si sa suport cheltuielile suplimentare pentru izolarea suprafetei extinse a balconului dar mi s-a spus ca acest lucru nu este posibil deoarece nu s-ar mai putea oferi garantia proiectului.
Mentionez ca nu am fost intrebat de existenta autorizatiei de constructie pe care desi nu o am, consider ca nu mai este necesara, termenul de 3 ani fiind depasit de mult.

Va rog sa imi spuneti daca in urma refuzului meu de a se interveni asupra balconului, sunt supus riscului vreunei sanctiuni si/sau somatii de a taia balconul.
In cazul in care eu sunt in legalitate si nu pot primi nicio sanctiune/somatie, este fezabil scenariul in care ar pica tot proiectul iar asociatia de proprietari va primi amenda din partea primariei?

Va multumesc anticipat,
Stefan
Ultima modificare: Joi, 15 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 08:50, 29 August 2019
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceea ce putem noi sa va spunem, nu are/nu tine loc de interpretare juridica. Putem sa judecam si noi ca si dvs.
In fond si pe presedintele dvs. il doare capul, desi nu este cazul, desi era bine daca atunci cand v-ati hotarat sa faceti ceva modificari pe-acolo, sa cereti acordul as. prop. - fiind vorba de o proprietate comuna.
In fine, mergeti la dumnealui si il anuntati in scris ca sunteti dispus sa suportati eventualele cheltuieli suplimentare ocazionate cu prilejul lucrarilor de reabilitate termica.
Eu ununul, nu as renunta la modificarea facuta, chiar asa, fara autorizatie.
Cum v-am spus mai sus, este o parere personala care nu tine loc de o interpretare juridica corecta!
Toata rezolvarea tine de asociatia dvs.!
Mult succes!
Va multumesc pentru raspuns.
Dupa cum am mentionat, modificarea a fost facuta de fostul proprietar si sunt de acord ca trebuia facuta cu autorizatie sau deloc.
Am incercat sa explic presedintelui de asociatie ca sunt de acord cu suportarea costurilor suplimentare dar m-a refuzat invocand pierderea garantiei proiectului.
Va multumesc inca o data si cu tot respectul, doresc sa tin discutia deschisa in speranta unor alte raspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 15 August 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spuneți-i președintelui dvs. de asociație ca nu poate modifica balconul dvs. fara autorizație de construire.

Dacă ați citit art. 31 ca se prescrie după 3 ani, înseamnă că ați descoperit ca pentru modificare e nevoie de autorizație de construire, iar pentru demolare de cea de desființare.
Ultima modificare: Miercuri, 14 August 2019
latka, utilizator
Buna ziua,
Aveti Procesul verbal de receptie finala a lucrari?
Daca nu...nu cred ca va puteti baza pe acel articol ce spune ca amenzile se presciu in termen de trei ani de la finalizarea lucrari.
Cititi speta de mai jos, seamana cu a dvs.
[ link extern ] /
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 31 spune doar despre data săvârșirii faptei, nu pomeneste de recepția lucrării, care poate fi executată de proprietar.

Alte discuții în legătură

Autorizatie dupa construire stelutanicoleta stelutanicoleta Buna ziua! am demolat o magazie la tara si am construit in locul ei o camera. Asta a fost acum 3 ani. Cum mai pot obtine autorizatie de demolare/constructie ... (vezi toată discuția)
Boxe construite in subsolul blocului Razvan Dinca Claudian Razvan Dinca Claudian Buna seara, Ca multi detinatori de apartamente la parter de bloc ma lovesc de problema existentei boxelor la subsolul blocului, boxe insalubre, boxe unde ... (vezi toată discuția)
Balcon construit anterior aparitiei legii nr. 50/1991 selira selira am cumparat un apartament de la raedpp in anul 1992, care avea construit in mod ilegal un balcon inca din anul 1987. pe ctr de vanzare -cumparare nu apare ... (vezi toată discuția)