avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Activitate balanigga

Activitate balanigga

T.G. şi T.S., soţ şi soţie, au încheiat în 1987, luna august, un contract de donaţie prin care T.G. a donat soţului ei televizorul color şi două frigidere, din care unul era congelator.
În anul 1992, T.G. s-a obligat faţă de N.L. că îl va determina pe soţul său să-i acorde acestuia dreptul de exclusivitate în distribuirea unor bunuri de larg consum.
N.L., fiind conştient de promisiunea făcută de T.G., nu a mai încheiat un alt contract privind asemenea bunuri, întrucât la data de 14 noiembrie 1992 T.G. urma să-şi aducă la îndeplinire obligaţia pe care şi-a asumat-o.
La 1 decembrie 1992, N.L. a chemat-o în judecată pe T.G., solicitând de la aceasta despăgubiri pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţia de a-l determina pe soţul său să încheie contractul privind furnizarea bunurilor de larg consum.
T.G. s-a apărat, susţinând că nu are nici o vină, întrucât ea nu s-a obligat să îndeplinească însuşi rezultatul, anume ca T.S. să încheie contractul, ci că va depune toate diligenţele pe lângă T.S., pentru ca acesta să încheie contractul.
Pe de altă parte, pârâta a solicitat instanţei să-l introducă în cauză pe T.S., el fiind răspunzător de această situaţie, pentru că nu s-a obligat faţă de N.L.
Într-o altă acţiune, T.G. a solicitat instanţei anularea actului de donaţie în¬cheiat între soţi; soţul s-a apărat, arătând că dispoziţiile art. 969 alin.2 C.civ. nu îi îngăduie reclamantei acest lucru.
• Probleme de soluţionat:
a) Enumeraţi principiile efectelor actului juridic incidente în speţă.
b) Care suni excepţiile de la art. 973 C.civ. şi care este cea din speţă?
c) Poate soţia să ceară revocarea donaţiei, trecând peste dispoziţiile art. 969 alin.2 C.civ.?
d) Determinaţi părţile contractelor din speţă.
e) Care sunt trăsăturile contractului încheiat între T.G. şi N.L.?
f) Soluţionaţi ambele acţiuni din speţă.
Reclamantul A.N., in august 1994, a chemat in judecata statul roman, solicitand instantei ca prin sentinta ce o va pronunta sa dispuna anularea actului de donatie, pentru a carui incheiere valabila s-a emis decizia de acceptare a ofertei de donatie a sotiei sale A.F., decedata la momentul introducerii actiunii.
Oferta de donatie avea ca obiect apartamentul proprietatea lui A.N. si a defunctei sale sotii;in prezent aceste este ocupat de catre A.N. in calitate de chirias.
A.N. a invederat instantei ca sotia sa a dobandit apartamentul printr`un act de vanzare-cumparare autentificat de la adevaratul proprietar S.G., si, datorita unor presiuni morare si amenintari, facute de autoritatile de la acea vreme (1963), A.F. a facut o cerere prin care oferea spre donatie acest apartament, cerere facuta la scurt timp dupa ce partile au cumparat apartamentul.
La data de 30.03.1993, sotia reclamantului a decedat si conform certificatului de mostenitor A.N. a fost instituit drept unic mostenitor.
La dosar reclamantul a depus urmatoarele acte:actul de vanzare-cumparare, certificatul de mostenitor eliberat de Notariatul de Stat, oferta de donatie facuta de sotia defuncta catre autoritatile de atunci.
Totodata, A.F. mentioneaza ca apartamentul este in foarte buna stare, are toate impozitele platite si nu este grevat de sarcini.
Martorii, propusi de reclamant, au declarat sub prestare de juramant ca au asistat personal cand acestia au fost vizitati de 2 ori de catre lucratori ai fostei securitati care i-au amenintat ca daca nu vor dona apartamentul vor fi dati afara din serviciu si chiar din oras.
In fata instantei reclamantul a aratat ca aceste incidente le-a suportat si fostul proprietar pe motivul nedeclarat ca imobilul avea o pozitie strategica.
La 27 august 1964, dupa emiterea deciziei de acceptare a ofertei de donatie, li s-a adus la cunostinta partilor ca pot locui in continuare in casa pentru ca obiectivul lor a fost indeplinit(trasfererarea dreptului de proprietate statului) si ca din acel moment nimeni nu ii va mai deranja.

a) Ce conditie a actului juridic este viciat in acest caz? (consimtamantul?)
b) Care este acest viciu? (violenta morala?)
c) Odata constatat acest viciu, care este sanctiunea aplicabila? (nulitatea relativa?)
d) Elementul obiectiv, elementul subiectiv?
e)Care este regimul sanctiunii de drept civil incidenta?
f) Mai este reclamantul in termenul prevazut de lege, pentru a invoca sanctiunea prevazuta de legea civila?
g) Poate invoca reclamantul institutia repunerii in termen?

Va multumesc anticipat!