avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... speta drept civil urgent va rog
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

speta drept civil urgent va rog

T.G. şi T.S., soţ şi soţie, au încheiat în 1987, luna august, un contract de donaţie prin care T.G. a donat soţului ei televizorul color şi două frigidere, din care unul era congelator.
În anul 1992, T.G. s-a obligat faţă de N.L. că îl va determina pe soţul său să-i acorde acestuia dreptul de exclusivitate în distribuirea unor bunuri de larg consum.
N.L., fiind conştient de promisiunea făcută de T.G., nu a mai încheiat un alt contract privind asemenea bunuri, întrucât la data de 14 noiembrie 1992 T.G. urma să-şi aducă la îndeplinire obligaţia pe care şi-a asumat-o.
La 1 decembrie 1992, N.L. a chemat-o în judecată pe T.G., solicitând de la aceasta despăgubiri pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţia de a-l determina pe soţul său să încheie contractul privind furnizarea bunurilor de larg consum.
T.G. s-a apărat, susţinând că nu are nici o vină, întrucât ea nu s-a obligat să îndeplinească însuşi rezultatul, anume ca T.S. să încheie contractul, ci că va depune toate diligenţele pe lângă T.S., pentru ca acesta să încheie contractul.
Pe de altă parte, pârâta a solicitat instanţei să-l introducă în cauză pe T.S., el fiind răspunzător de această situaţie, pentru că nu s-a obligat faţă de N.L.
Într-o altă acţiune, T.G. a solicitat instanţei anularea actului de donaţie în¬cheiat între soţi; soţul s-a apărat, arătând că dispoziţiile art. 969 alin.2 C.civ. nu îi îngăduie reclamantei acest lucru.
• Probleme de soluţionat:
a) Enumeraţi principiile efectelor actului juridic incidente în speţă.
b) Care suni excepţiile de la art. 973 C.civ. şi care este cea din speţă?
c) Poate soţia să ceară revocarea donaţiei, trecând peste dispoziţiile art. 969 alin.2 C.civ.?
d) Determinaţi părţile contractelor din speţă.
e) Care sunt trăsăturile contractului încheiat între T.G. şi N.L.?
f) Soluţionaţi ambele acţiuni din speţă.
Cel mai recent răspuns: Cab.Av.Doroiman Camelia , Avocat 17:03, 22 Iunie 2011
dvs doriti solutionarea pe un forum a unei spete primite la cursurile universitare(speta imi este cunoscuta de pe bancile facultatii)?

consider ca acest forum este util celor care nu au studii juridice pentru a-si gasi cel putin de principiu un raspuns la problemele reale cu care se confrunta si totodata este util si profesionistilor in deslusirea si interpretarea unor spete concrete
nu si pentru studentii la drept, sper sa nu ma insel , care au de solutionat o speta pentru seminarii si/sau examene si carora li se cer strict probleme de teorie pe care le poti gasi in textele cursurilor din facultate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma da in judecata pentru niste bani daruiti. Elena28 Elena28 Buna ziua, Am si eu o intrebare.acum 2 ani jumatate tatal meu vitreg mi-a dat suma de 8 mii euro in apropierea zilei mele de nastere.A facut acest gest cu ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea contractului de intretinere ContSters184539 ContSters184539 buna ziua am incheiat un contract de ontretinere cu bunica in 2009, am avut si testament facut tot de ea, dar in 2009 am fost casatorita, bunica vrea sa ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vanzare - cumparare teren marianasim marianasim Buna ziua, As dori sa stiu cum se poate sau daca se poate sa anulam un contract de vanzare - cumparare teren intre mama si fiu. Mama a vrut sa faca donatie ... (vezi toată discuția)