T.G. şi T.S., soţ şi soţie, au încheiat în 1987, luna august, un contract de donaţie prin care T.G. a donat soţului ei televizorul color şi două frigidere, din care unul era congelator.
În anul 1992, T.G. s-a obligat faţă de N.L. că îl va determina pe soţul său să-i acorde acestuia dreptul de exclusivitate în distribuirea unor bunuri de larg consum.
N.L., fiind conştient de promisiunea făcută de T.G., nu a mai încheiat un alt contract privind asemenea bunuri, întrucât la data de 14 noiembrie 1992 T.G. urma să-şi aducă la îndeplinire obligaţia pe care şi-a asumat-o.
La 1 decembrie 1992, N.L. a chemat-o în judecată pe T.G., solicitând de la aceasta despăgubiri pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţia de a-l determina pe soţul său să încheie contractul privind furnizarea bunurilor de larg consum.
T.G. s-a apărat, susţinând că nu are nici o vină, întrucât ea nu s-a obligat să îndeplinească însuşi rezultatul, anume ca T.S. să încheie contractul, ci că va depune toate diligenţele pe lângă T.S., pentru ca acesta să încheie contractul.
Pe de altă parte, pârâta a solicitat instanţei să-l introducă în cauză pe T.S., el fiind răspunzător de această situaţie, pentru că nu s-a obligat faţă de N.L.
Într-o altă acţiune, T.G. a solicitat instanţei anularea actului de donaţie în¬cheiat între soţi; soţul s-a apărat, arătând că dispoziţiile art. 969 alin.2 C.civ. nu îi îngăduie reclamantei acest lucru.
• Probleme de soluţionat:
a) Enumeraţi principiile efectelor actului juridic incidente în speţă.
b) Care suni excepţiile de la art. 973 C.civ. şi care este cea din speţă?
c) Poate soţia să ceară revocarea donaţiei, trecând peste dispoziţiile art. 969 alin.2 C.civ.?
d) Determinaţi părţile contractelor din speţă.
e) Care sunt trăsăturile contractului încheiat între T.G. şi N.L.?
f) Soluţionaţi ambele acţiuni din speţă.