As dori sa stiu cum se poate sau daca se poate sa anulam un contract de vanzare - cumparare teren intre mama si fiu. Mama a vrut sa faca donatie dar a fost sfatuita sa faca contract de vanzare cumparare desi nu a primit nici un leu si nici un folos material. Fiul a detinut o garsoniera. Intre timp s-a casatorit. Pe terenul pe care l-a primit de la mama (care in acte figureaza ca l-a cumparat impreuna cu sotia lui) , cu banii de pe garsoniera vanduta si cu munca lui a facut o casa. Acum este pus in situatia de a divorta. Cum poate ramane el in casa deoarece totul I se datoreaza lui, iar motivele divortului sunt infidelitatea sotiei lui? Va multumesc si astept raspuns cat mai curand!
infidelitatea se sanctioneaza cu partajul solicitat cu cota de contributie la dobandirea bunurilor comune de 100% a sotului inselat...in aceasta situatie
Buna ziua,
Am luat legatura cu un avocat, dar spune ca, pierde jumatate din tot ce are deoarece este trecut si pe numele sotiei. Este vreun articol de lege de care sa ma pot lega in sensul asta? Daca ar da mama o declaratie si ne-am folosi inclusive de martorii care stiu si de bunuri si care au vazut si infidelitatea ar ajuta?
Pentru anularea unui contract nu se poate invoca de părți propria culpă ca motiv de nulitate. Adică dacă părțile (mama în calitate de vânzătoare și fiul cu soția în calitate de cumpărători) s-au înțeles la încheierea acelui contract în aceste condiții (adică fără să se plătească prețul) nu se poate invoca acel motiv pentru anularea contractului. Este vorba despre o cauză de nulitate relativă.
Se poate cere la partajul bunurilor comune în urma divorțului ca fiului să-i fie recunoscută o cotă mai mare ca urmare a unei contribuții mai mari pe care a avut-o la bunurile comune, dacă se dovedește că întradevăr a avut o contribuție mai mare.
Infidelitatea ca motiv de divorț nu are nici o legătură cu împărțirea bunurilor comune.
:)
Nu e vorba doar de contractele sinalagmatice și comutative, ci de orice contract.
Vezi art. 1235 și 1236 C.civ. ;)
În cauza de față contractul are cauză. Nu se poate vorbi de inexistența cauzei. Fiecare parte a avut un motiv pentru care a încheiat contractul. Deci e clar că în sensul art. 1235 contractul are cauză. Oricum aceasta se prezumă ca fiind existentă - vezi 1239 C.civ, deci cine invocă lipsa cauzei trebuie să o dovedească, ceea ce în acest caz e practic imposibil.
Se poate pune în discuție, după cum spuneam, eventual caracterul mai mult sau mai puțin licit al cauzei contractului respectiv.
Însă caracterul ilicit nu poate fi invocat de cel care a fost de rea credință adică de cel care a avut cunoștință de cauza ilicită la momentul încheierii actului, când caracterul ilicit rezultă din încălcarea unor norme de ordine privată, așa cum este cazul de față.
În acest caz părțile știau foarte bine de ce au încheiat acel contract în această modalitate (adică de ce au ales vânzarea în locul donației) ;)
Așa cum rezultă din situația expusă, acel contract nu poate fi anulat.