avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Nu am studiat prea atent ceea ce a scris doamna, dar ar putea fi vorba de o cauza ilicita.
Consultati de urgenta un avocat care sa inteleaga toate aspectele referitoare la un eventual proces.
avocat Claudiu Lascoschi
Interesantă invocarea cauzei ca temei al cererii de desfiinţare a contractului de vînzare-cumpărare. Aş dezvolta ideea doar pentru raţiuni teoretice. De dragul ideii.
Analiza existenţei sau validităţii cauzei în speţa de faţă ar presupune, în opinia mea, două abordări:
A. lipsa scopului imediat şi
B. caracterul ilicit sau imoral al scopului mediat.
A. În ceea ce priveşte lipsa cauzei datorită lipsei scopului imediat – adică lipsa preţului privit ca şi contraprestaţie a contractului sinalagmatic - s-ar putea susţine că, avînd în vedere situaţia concretă, vînzătoarea nu a avut în vedere în niciun moment primirea preţului ca echivalent al prestaţiei sale constînd în transmiterea dreptului de proprietate.
Aserţiunea ar putea fi susţinută cu mai multe argumente. Unul dintre acestea este faptul că operaţiunea de vînzare a fost una pur speculativă, preţul apartamentului (primit dintr-un credit bancar) urmînd a se întoarce în patrimoniul cumpărătorilor, ceea ce explică faptul că vînzătoarea l-a împuternicit pe cumpărător să ridice în numerar preţul care îi fusese virat în cont. Faptul că ulterior au apărut neînţelegeri familiale şi că în prezent soacra cumpărătorului cere predarea sumei reprezentînd preţul nu schimbă cu nimic caracterul înţelegerii anterioare.
Părţile au avut în vedere, la acel moment, nu vînzarea efectivă a apartamentului, ci obţinerea de către cumpărători a unui credit pe care probabil în alte condiţii nu l-ar fi obţinut.
Sancţiunea lipsei cauzei ar fi, în acest caz, nulitatea absolută a actului.
S-ar ridica un impediment, în măsura în care ar fi aplicabil adagiul
nemo auditur propriam turpitudinem allegans. Ar putea vînzătoarea să invoce lipsa cauzei în speţa de mai sus?
B. În ceea ce priveşte caracterul ilicit, respectiv imoral, al scopului mediat, ar trebui arătat că scopul mediat al actului încheiat a fost acela de a asigura cumpărătorilor obţinerea unui credit, şi nu dobîndirea unui bun imobil necesar folosinţei lor.
Părţile s-au înţeles asupra încheierii unui contract de vînzare-cumpărare nu cu scopul de a dobîndi proprietatea (în cazul cumpărătorilor), respectiv preţul (în cazul vînzătoarei), ci cu scopul de a crea o aparenţă de drept prin mijlocirea căreia vînzătorii să poată obţine un credit bancar inaccesibil lor în alte condiţii. Creditul a fost justificat prin nevoia cumpărării unui apartament. În realitate, după plata preţului în contul vînzătorului, creditul s-a întors, potrivit înţelegerii părţilor, în mîna cumpărătorilor.
Desigur, am putea reţine în acest caz nu atît caracterul ilicit al scopului mediat, cît caracterul contrar bunelor moravuri, raţiunea contractului fiind aceea de a induce în eroare banca, de a înfrînge rigiditatea şi caracterul imperative al normelor de creditare ale băncii.
ªi în acest caz sancţiunea este nulitatea absolută. ªi s-ar putea invoca aceeaşi excepţie. Poate fi primită cererea în constatarea nulităţii absolute dacă avem în vedere adagiul amintit?
Cum spuneam, totul doar de dragul ideii.
Liviu S.Bordaş