avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare teoretica legata de cauza actului civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare teoretica legata de cauza actului civil

Intrebarea mea este referitoare la una dintre conditiile valabilitatii cauzei: cauza sa existe. Exista situatii in care cauza lipseste din cauza lipsei scopului mediat. Deci, dupa caz, lipsa contraprestatiei in contractele sinalagmatice, lipsa predarii bunului in actele juridice reale, lipsa intentiei de a gratifica in cazul liberalitatilor etc.

Eu nu pot imagina cateva exemple concrete. Ma poate cineva ajuta? multumesc
Cel mai recent răspuns: Ene Sorin , Avocat 11:37, 8 Septembrie 2009
Cauza trebuie sa existe , insa mai trebuie sa fie si licita , si morala:D. lipsa elementului risc , in contractele aleatorii.
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
ContSters47264, utilizator
Cauza (scopul ) actului juridic reprezinta una din conditiile de fond , esentiala, generala .Ea se prezuma ca exista .
Cauza cuprinde doua elemente - scopul imediat -
(element abstract , invariabil )- spre exemplu - intentia de a gratifica in cazul actului de donatie
Lipsa acestuia reprezinta motiv de nulitate absoluta.

Si scopul mediat (motivul determinant)- element variabil , concret , se refera la calitatile unei persoane sau ale unui lucru , si eroarea asupra acestuia constituie motiv de nulitate relativa.

Cauza - trebuie sa fie reala (nu falsa- sanctiunea e nulitatea relativa ), sa existe , si fie licita si morala.(ultimele doua conditii atragand nulitatea absoluta)
;)
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc...cateva repere teoretice am si eu...

as vrea sa va expun un exemplu concret: sa presupunem ca avem de-aface cu un contract de vanzare-cumparare a bunului altuia. vanzarea este anulabila de catre cumparator pentru lipsa calitatii de proprietar a vanzatorului.
se poate cere de asemenea
se poate considera insa ca avem de-a face si cu o lipsa a contraprestatiei (nu se transfera dreptul de proprietate in schimbul pretului), care ar conduce la nulitate absoluta prin lipsa cauzei (lipsa scopului imediat)?
In exemplul pe care il oferiti, asa este , vanzarea este anulabila .Pentru ipoteza a 2-a, sanctiunea ar fi nulitatea absoluta ,intrucat in lipsa contraprestatiei nu mai este vanzare ( lipseste atat scopul imediat cat si cel mediat), deci cauza insasi, conditie esentiala a actelor juridice civile. Intr-un contract sinalagmatic insa , putem avea de-a face cu o rezolutiune a unui act valabil incheiat, insa pentru neexecutarea culpabila de catre una din parti, a prestatiei la care s-a obligat.
de vanzare-cumparare a bunului altuia. vanzarea este anulabila de catre cumparator pentru lipsa calitatii de proprietar a vanzatorului.


Sanctiunea poate fi nulitatea absoluta (instrainatorul trebuia sa aiba calitatea de proprietar, insa nu indeplinea aceasta cerinta,fiind de rea credinta ) sau nulitatea relativa (spre exemplu , a fost de buna credinta , crezand ca e proprietar )

nu se transfera dreptul de proprietate in schimbul pretului),


Aici sanctiunea e nulitatea absoluta , pretul e de esenta contractului de vanzare-cumparare , nu de natura acestuia (altminteri , calificam respectivul act ca fiind o donatie , spre exemplu );)
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Cauza falsa dislexic dislexic buna ziua! am si eu o problema teoretica ce are nevoie de o mica transpunere in practica. nu reusesc sa inteleg.... 1) este legata de cauza falsa. ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie cu cauza imorala ce inseamna?exemplu marciuc marciuc cauza imorala la donatie care ar fi 2 exemple?mersi daca era prevazuta expres cauza obligatiei in inscrisul constatator INEXISTENTa cauzei se va dovedi tot ... (vezi toată discuția)
Actiune in nulitate a unui tert fata de contractul de v-c pentru lipsa cauza maiaivona maiaivona Buna dimineata Am urmatoarea situatie la care am cateva dileme si ma gandesc ca ma puteti ajuta. Eu, societatea A inchei in iunie 2007 cu societatea B un ... (vezi toată discuția)