cauza imorala la donatie care ar fi 2 exemple?mersi
daca era prevazuta expres cauza obligatiei in inscrisul constatator INEXISTENTa cauzei se va dovedi tot prin inscrisuri adica cum?mersi se refera la scopul imediat ?scopul mediat este intodeauna fals iar nu inexistent
intentia de a gratifica inseamna intentia de a premia,rasplati?
Scopul imediat, care se mai numeşte şi scopul obligaţiei, în actele juridice cu titlu gratuit care sunt liberalităţi este intenţia de a gratifica (animus donandi).Intenţia de a gratifica constă în transmiterea cu titlu gratuit a dreptului de proprietate asupra unui bun ori a altui drept real sau de creanţă.
Cauză imorală, de pildă, liberalitatea este făcută cu scopul de a determina o persoană să menţină starea de concubinaj.
Cauza este imorală când contravine ordinii publice sau bunelor moravuri.Cauza unei convenţii este ilicită când , de pildă, o persoană se obligă să comită o infracţiune în schimbul unei liberalităţi, adică a dobândirii unui bun sau a unei sume de bani .
Legea prezumă valabilitatea cauzei, indiferent de faptul redării ei în înscrisul constatator al actului juridic. Iar cel care invocă lipsa ori nevalabilitatea cauzei are sarcina probei, fiind admisibil orice mijloc de probă.
Nu inteleg "Contract de donatie.... cauza sau clauza??". La donatii nu poate avea loc o "conventie" adica un contract. Orice clauza suspensiva da dreptul la actiune in nulitate. Donatia este un act "unilateral''. Pur si simplu..."X doneaza lui Y bunurile; mobile sau imobile ".. Donatarul odata ce a acceptat donatia devine proprietarul bunului primit. Donatorul este eliberat de bunul ce a facut obiectul donatiei..
La donatii nu poate avea loc o "conventie" adica un contract. - donatia este un contract.
Orice clauza suspensiva da dreptul la actiune in nulitate. - pe ce text de lege?
Donatia este un act "unilateral'' - este un contract unilateral, exista o mare diferenta
Pur si simplu..."X doneaza lui Y bunurile; mobile sau imobile ".. Donatarul odata ce a acceptat donatia devine proprietarul bunului primit - pot exista multe alte clauze intr-un contract de donatie , chiar unele care sa ii schimbe partial regimul juridic.
Donatorul este eliberat de bunul ce a facut obiectul donatiei.. - in ce sens "eliberat"
Dle Dumitru nu inteleg utilitatea postarii dvs. ... si inteleg multe chestii.
Domnul Mihai , am si eu o intrebare referitoare la subiect: in cazul donarii de bunuri imobiliare de catre o persoana unui alt membru al familiei (de ex.sora), este necesar acceptul scris al mostenitorilor de drep( fiii legitimi)?
Multumesc!
dle notar Mihaizc sa inteleg ca donatia este un contract cum am zis caci m a derutat postarea dl Dumitru, si nu este un act unilateral daca se numeste contract, nu i asa? Daca in inscrisul constatator este prevazuta expres cauza obligatiei inexistenta cauzei trebuie numai prin inscrisuri ,aceasta as vrea sa mi explicati ,va rog si un exemplu ,a gratifica are ca sinonim a rasplati,premia? multumesc
ati spus ca este o mare diferenta intre act unilateral si contract unilateral puteti detalia ,va rog ?multumesc