avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocarea donaþiei. Cauza imoralã
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocarea donaþiei. Cauza imoralã

Noul cod civil nu enumera printre cauzele de revocare a donatiei (art. 1020) si situatia concreta pe care doresc sa o supun discutiei, respectiv revocarea contractului de donatie incheiat in considerarea mentinerii unei relatii de concubinaj. Dupa incheierea contractului, donatarul il paraseste pe donator, ramanand proprietar, desi modalitatea de dobandire a proprietatii are o cauza imorala.
In acest caz, nu putem invoca revocarea pentru ingratitudine, ci doar, pornind de la conditiile de validitate ale oricarui contract (art. 1179), printre care si cauza licita si morala, sa obtinem pe cale judecatoreasca revocarea donatiei.
Intrebarea mea este urmatoarea: care va fi motivarea in drept a acestei actiuni, atat timp cat speta in discutie nu poate fi incadrata in motivele expres indicate in NCC la sectiunea "cauze de revocare"? Ati intalnit spete similare? Daca da, cum au fost ele solutionate? Multumesc!
care este cauza imorala in speta? nu resuesc sa sesizez
Asta e unul dintre riscurile concubinajului. Daca ar fi fost casatoriti era foarte simplu de revocat donatia.
In opinia mea este vorba despre cauza actului incheiat, cuaza imorala,motiv nu de revocare, ci de nulitate.
Insa cred ca e cam greu de dovedit asa ceva. Cauzele de revocare a donatiei sunt cele prevazutei n art. 1020 NCC...
acum mi-a picat fisa ... vrei sa spuneti ca donatarul l-a capacitat/santajat pe donator sa ii doneze bunul ca sa nu il paraseasca, si acum vreti sa revocati tocmai pe acest considerent?
daca acesta este cazul trebuia facuta o donatie cu sarcina de a continua concubinajul.
Nu cred ca vreun notar ar fi acceptat sa autentifice un contract de donatie ce continea o asemenea sarcina.Si sarcina actului juridic trebuie sa fie posibila, licita si morala.

Alte discuții în legătură

Contract de donatie cu cauza imorala ce inseamna?exemplu marciuc marciuc cauza imorala la donatie care ar fi 2 exemple?mersi daca era prevazuta expres cauza obligatiei in inscrisul constatator INEXISTENTa cauzei se va dovedi tot ... (vezi toată discuția)
Donatie - noul cod civil emanuellen emanuellen Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca exista in noul cod civil referitor la o donatie de apartament,ca donatarul trebuie sa ajute donatorul cu alimente in caz ... (vezi toată discuția)
Donatia poate fi revocata? prettywomen prettywomen Imi poate spune cineva daca o donatie se poate revoca? ? Multumesc! (vezi toată discuția)