Noul cod civil nu enumera printre cauzele de revocare a donatiei (art. 1020) si situatia concreta pe care doresc sa o supun discutiei, respectiv revocarea contractului de donatie incheiat in considerarea mentinerii unei relatii de concubinaj. Dupa incheierea contractului, donatarul il paraseste pe donator, ramanand proprietar, desi modalitatea de dobandire a proprietatii are o cauza imorala.
In acest caz, nu putem invoca revocarea pentru ingratitudine, ci doar, pornind de la conditiile de validitate ale oricarui contract (art. 1179), printre care si cauza licita si morala, sa obtinem pe cale judecatoreasca revocarea donatiei.
Intrebarea mea este urmatoarea: care va fi motivarea in drept a acestei actiuni, atat timp cat speta in discutie nu poate fi incadrata in motivele expres indicate in NCC la sectiunea "cauze de revocare"? Ati intalnit spete similare? Daca da, cum au fost ele solutionate? Multumesc!
In opinia mea este vorba despre cauza actului incheiat, cuaza imorala,motiv nu de revocare, ci de nulitate.
Insa cred ca e cam greu de dovedit asa ceva. Cauzele de revocare a donatiei sunt cele prevazutei n art. 1020 NCC...
acum mi-a picat fisa ... vrei sa spuneti ca donatarul l-a capacitat/santajat pe donator sa ii doneze bunul ca sa nu il paraseasca, si acum vreti sa revocati tocmai pe acest considerent?
daca acesta este cazul trebuia facuta o donatie cu sarcina de a continua concubinajul.
Nu cred ca vreun notar ar fi acceptat sa autentifice un contract de donatie ce continea o asemenea sarcina.Si sarcina actului juridic trebuie sa fie posibila, licita si morala.