avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocarea donaþiei. Cauza imoralã
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocarea donaþiei. Cauza imoralã

Noul cod civil nu enumera printre cauzele de revocare a donatiei (art. 1020) si situatia concreta pe care doresc sa o supun discutiei, respectiv revocarea contractului de donatie incheiat in considerarea mentinerii unei relatii de concubinaj. Dupa incheierea contractului, donatarul il paraseste pe donator, ramanand proprietar, desi modalitatea de dobandire a proprietatii are o cauza imorala.
In acest caz, nu putem invoca revocarea pentru ingratitudine, ci doar, pornind de la conditiile de validitate ale oricarui contract (art. 1179), printre care si cauza licita si morala, sa obtinem pe cale judecatoreasca revocarea donatiei.
Intrebarea mea este urmatoarea: care va fi motivarea in drept a acestei actiuni, atat timp cat speta in discutie nu poate fi incadrata in motivele expres indicate in NCC la sectiunea "cauze de revocare"? Ati intalnit spete similare? Daca da, cum au fost ele solutionate? Multumesc!
concubinajul poate fi interpretat ca o forma a logodnei
(promisiunea bilaterala de a se casatori)
iar darurile intre logodnici in vederea casatoriei sunt revocabile
asa ca - mi se pare ca aveti o actiune
Nu stim daca a existat o promisiune de casatorie
...concubunajul este o forma a logodnei numai ca este o forma imbunatatita in sensul ca nu te obliga la casatorie...si sa nunuitam ca exista concubinaj si intre soti adulterini...asta e oare o alta forma de logodna?...
Dar contractul din speta nu se stie daca a fost incheiat sub prevederile Noului sau veciului Cod civil.
Daca ar fi fost incheiat sub imperiul Noului CC , ar trebui dovedita logodna, adica promisiunea de casatorie.
Problema restituirii darurilor, nu implica doar darurile primite de ambii logodnici, de la terti? Implica si darurile pe care si le fac intre ei logodnicii?
Mie nu mi se pare ca starea de concubinaj poate exista si intre persoanele casatorite, acea fiind adulter...concubinajul , care implica si convietuirea , mi se pare mai greu de realizat acolo unde partenerii ar fi casatoriti.
Concubinajul nu implica neaparat si logodna, dar nu o exclude.
Daca admitem starea concubinaj intre parteneri casatoriti( adulterini) nu se mai pune problema logodnei, fiindca , cel putin in viziunea mea, se pot logodi doar cei neangajati intr-o casatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de donatie cu cauza imorala ce inseamna?exemplu marciuc marciuc cauza imorala la donatie care ar fi 2 exemple?mersi daca era prevazuta expres cauza obligatiei in inscrisul constatator INEXISTENTa cauzei se va dovedi tot ... (vezi toată discuția)
Donatie - noul cod civil emanuellen emanuellen Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca exista in noul cod civil referitor la o donatie de apartament,ca donatarul trebuie sa ajute donatorul cu alimente in caz ... (vezi toată discuția)
Donatia poate fi revocata? prettywomen prettywomen Imi poate spune cineva daca o donatie se poate revoca? ? Multumesc! (vezi toată discuția)