avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se poade desface o donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se poade desface o donatie

buna ziua , am si eu o intrebare bunicul meu se pare k a donat un teren unui strain ,bunicul a decedat in urma cu 8 ani dupa bunic am ramas noi frati si cu mama , terenul respectiv figureaza in rolul deschis la primarie pe numele nostru . noi avem posibilitea de a lua acest teren ?? cum ?
Cel mai recent răspuns: Doncean , utilizator 19:09, 9 Octombrie 2010
Puteti solicita constatarea nulitatii absolute a contractului de donatie pentru unul din urmatoarele motive:
- contractul nu s-a incheiat in forma autentica
- cauza (motivul pentru care s-a incheiat donatia ) este ilicita sau imorala.
Daca nu au trecut mai mult de 3 ani de la data incheierii contractului de donatie pueti incerca si o nultate relativa daca dovediti ca bunicul nu avea discernamant la data incheierii actului.
Daca dvs. sunteti pe rolul fiscal si doar " se pare" ca a donat, cum ati concluzionat ca a donat?
Oricum, ati asteptat cam mult 8 ani.
Luati legatura cu un avocat.
f greu s-ar putea obtine revocarea actului de donatie.
Cod Civil forma asumare raspundere 22 iunie 2009

Donaţia
Art.985 – Donaţia este contractul prin care, cu intenţia de a gratifica, o parte, numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea celeilalte părţi, numită donatar.


Incapacităţi speciale
Art.990 – (1) Sunt lovite de nulitate relativă liberalităţile făcute medicilor, farmaciştilor sau altor persoane, în perioada în care, în mod direct sau indirect, îi acordau îngrijiri de specialitate dispunătorului pentru boala care este cauză a decesului.
(2) Sunt exceptate de la prevederile alin.(1):
a) liberalităţile făcute soţului, rudelor în linie dreaptă sau colateralilor privilegiaţi;
b) liberalităţile făcute altor rude până la al patrulea grad inclusiv, dacă, la data liberalităţii, dispunătorul nu are soţ şi nici rude în linie dreaptă sau colaterali privilegiaţi.
(3) Dispoziţiile alin.(1) şi (2) sunt aplicabile şi în privinţa preoţilor sau a altor persoane care acordau asistenţă religioasă în timpul bolii care este cauză a decesului.
(4) Dacă dispunătorul a decedat din cauza bolii, termenul de prescripţie a acţiunii în nulitate relativă curge de la data la care moştenitorii au luat cunoştinţă de existenţa liberalităţii.
(5) În cazul în care dispunătorul s-a restabilit, legatul devine valabil, iar acţiunea în anularea donaţiei poate fi introdusă în termen de 3 ani de la data la care dispunătorul s-a restabilit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod civil sau vechiul cod civil? Cryss68 Cryss68 Cand a intrat in vigoare Noul Cod Civil? Care este continutul articolelor 998 si 999 din Noul Cod civil? Care este continutul articolelor 998 si 999 din ... (vezi toată discuția)
Mostenitori legali monalisa16 monalisa16 Pot fi mostenitori legali descendentii(copiii) unui mostenitor colateral ordinar (var primar cu defunctul,gradul patru) in conditiile in care si acesta e ... (vezi toată discuția)
Frate mostenitor? trueblack trueblack Am un frate vitreg dupa tata.A fost conceput cu o alta femeie in perioada in care tata era inca casatorit cu mama.Ulterior au divortat.Fratele poate sa ma ... (vezi toată discuția)