avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Noul Cod Civil sau vechiul Cod Civil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Noul Cod Civil sau vechiul Cod Civil?

Cand a intrat in vigoare Noul Cod Civil?

Care este continutul articolelor 998 si 999 din Noul Cod civil?

Care este continutul articolelor 998 si 999 din Vechiul Cod civil?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:53, 2 Iunie 2016
Noul Cod civil a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011.

Vechiul Cod civil:
Art. 998
Orice fapta a omului, care cauzeazã altuia prejudiciu, obliga pe acela din a cãrui greseala s-a ocazionat, a-l repara. (Cod civil 767, 1014, 1162, 1198, 1435, 1483, 1902).

Art. 999
Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar şi de acela ce a cauzat prin neglijenţa sau prin imprudenta sa. (Cod civil 998).


Noul Cod Civil:
Art. 998: Imputarea sarcinii asupra cotităţii disponibile
Dacă instituitul este moştenitor rezervatar al dispunătorului, sarcina nu poate încălca rezerva sa succesorală.

Art. 999:Acceptarea donaţiei după decesul dispunătorului
Oferta de donaţie făcută substituitului poate fi acceptată de acesta şi după decesul dispunătorului.
Multumesc frumos pentru raspuns freelis. Mai deranjez cu o intrebare care sunt articolele corespondente ale art. 998 si 999 din vechiul cod in noul cod?
Noul cod civil (legea 287/2009) a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011 (conform legii 71/2011 art.220, legea de punere in aplicare a NCC).

NCC
Art. 989 - Desemnarea beneficiarului liberalităţii

(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, dispunătorul trebuie să îl determine pe beneficiarul liberalităţii ori cel puţin să prevadă criteriile pe baza cărora acest beneficiar să poată fi determinat la data la care liberalitatea produce efecte juridice.

(2) Persoana care nu există la data întocmirii liberalităţii poate beneficia de o liberalitate dacă aceasta este făcută în favoarea unei persoane capabile, cu sarcina pentru aceasta din urmă de a transmite beneficiarului obiectul liberalităţii îndată ce va fi posibil.

(3) Sub sancţiunea nulităţii absolute, dispunătorul nu poate lăsa unui terţ dreptul de a-l desemna pe beneficiarul liberalităţii sau de a stabili obiectul acesteia. Cu toate acestea, repartizarea bunurilor transmise prin legat unor persoane desemnate de testator poate fi lăsată la aprecierea unui terţ.

(4) Este valabilă liberalitatea făcută unei persoane desemnate de dispunător, cu o sarcină în favoarea unei persoane alese fie de gratificat, fie de un terţ desemnat, la rândul său, tot de către dispunător.

Art. 990 - Incapacităţile speciale

(1) Sunt anulabile liberalităţile făcute medicilor, farmaciştilor sau altor persoane, în perioada în care, în mod direct sau indirect, îi acordau îngrijiri de specialitate dispunătorului pentru boala care este cauză a decesului.

(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1):

a) liberalităţile făcute soţului, rudelor în linie dreaptă sau colateralilor privilegiaţi;

b) liberalităţile făcute altor rude până la al patrulea grad inclusiv, dacă, la data liberalităţii, dispunătorul nu are soţ şi nici rude în linie dreaptă sau colaterali privilegiaţi.

(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) sunt aplicabile şi în privinţa preoţilor sau a altor persoane care acordau asistenţă religioasă în timpul bolii care este cauză a decesului.

(4) Dacă dispunătorul a decedat din cauza bolii, termenul de prescripţie a dreptului la acţiunea în anulare curge de la data la care moştenitorii au luat cunoştinţă de existenţa liberalităţii.

(5) În cazul în care dispunătorul s-a restabilit, legatul devine valabil, iar acţiunea în anularea donaţiei poate fi introdusă în termen de 3 ani de la data la care dispunătorul s-a restabilit.

VCC de la 1864

Art. 998*) - Orice faptă a omului, care cauzează altuia prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-l repara (C. civ. 767, 1014, 1162, 1198, 1435, 1483, 1902).

Art. 999 - Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar şi de acela ce a cauzat prin neglijenţa sau prin imprudenţa sa (C. civ. 998).


1357 - 1371
Corespondentele din Noul cod civil (1357 - 1371) se refera la fapta ilicita. In vechiul cod civil art 998 si 999 se refera la prejudiciu cauzat in general. Exista alte articole corespondente in NC?

Alte discuții în legătură

Plangere penala sonia54 sonia54 Pentru nepunerea in aplicare a unei hotarari judecatoresti, impotriva cui declansez plangerea penala: a societatii, sau a directorului societatii ? (vezi toată discuția)
Taxe studii MihaiVesa MihaiVesa Care este baza legala ( incadrarea juridica ) de a actiona in instanta, pentru a recupera taxele achitate conform Contractelor de studii pe o perioada de ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de un sfat in urma unui accident de masina ContSters188200 ContSters188200 din vina mea am produs un accident de masina. cel pagubit sustine ca a cumparat masina cu 7000 de lei dar in urma accidentului cei de la asigurari i-au dat ... (vezi toată discuția)