avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Taxe studii
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Taxe studii

Care este baza legala ( incadrarea juridica ) de a actiona in instanta, pentru a recupera taxele achitate conform Contractelor de studii pe o perioada de trei ani, daca dupa sustinerea si promovarea examenului de licenta, institutia de invatamant refuza eliberarea Diplomei de licenta.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:47, 30 Aprilie 2011
In opinia mea nu veti putea obtine taxa de studiu din moment ce ati beneficiat de "serviciile" universitatii. Doar in cazul in care se constata ca universitatea nu ar fi acreditata, dar si intr-o atare situatie dvs trebuie sa dovediti ca nu ati stiut ca urmati cursurile unei facultati neacreditate, s-ar putea obtine taxa de stiudiu...

Fata de cele expuse de dvs., presupun ca eliberarea diplomei este conditionata de plata vreunei taxe instituita prin regulamentul universitatii/facultatii, o taxa nelegala de altfel, daca ne raportam la disp. art. 10 din Normele metodologice pt. alicarea L. nr.117/1999 privind taxele extrajudiciare, care prevede ca: "Diplomele, certificatele de studii, actele de stare civilă sau alte acte originale personale aflate în dosar se restituie titularului fără percepere de taxe extrajudiciare de timbru"

Puteti solicita printr-o cerere adresata universitatii eliberarea diplomei fara plata acestei taxe, care este vadit nelegala, iar in caz de refuz vet fi nevoit sa va adresati instantei de judecata, ca aceasta din urma sa oblige universitatea sa va elibereze diploma si implicit instanta poate anula dispozitia din regulament prin care s-a instituit taxa in cauza....

[EDITAT]

Cu stima,
Andrei PAP
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
ContSters20980, utilizator
Universitatea nu a fost acreditata. Statul roman, prin organismele sale, este responsabil de legalitatea si calitatea serviciilor educationale.
Continuarea procesului didactic la specializări/programe de studii sau
inițierea procesului didactic la alte specializări/programe de studii neautorizate ori neacreditate reprezintă o încălcare a legii, instituția de învățământ superior fiind sancționată cu intrarea în lichidare. Legislatie clara, dar unde erau cei care trebuiau sa o aplice, sa puna lacatul pe aceste facultati ?!
As dori sa recuperez taxele de studii pentru cei trei ani de contract, avnd in vedere ca contractul nu s-a finalizat cu eliberarea diplomei de licenta.
Unde se incadreaza juridic speta ? Somatie de plata, civil, penal ?
Cu multumiri !
Art.998 si urm. cod civil este temeiul de drept.
Aveti mai jos reproduse textele care va intereseaza:

Despre delicte si cvasi-delicte

Art. 998

Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara. (C. civ. 767, 1014, 1162, 1198, 1435, 1483, 1902).

Art. 999

Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa. (C. civ. 998).



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod civil sau vechiul cod civil? Cryss68 Cryss68 Cand a intrat in vigoare Noul Cod Civil? Care este continutul articolelor 998 si 999 din Noul Cod civil? Care este continutul articolelor 998 si 999 din ... (vezi toată discuția)
Probleme eliberare diploma licenþã universitate neacreditatã Stoica Gabriela Madalina Stoica Gabriela Madalina Buna ziua, Am facut Facultatea Educatie si Sport,Universitatea Spiru Haret Bucuresti. am terminat in 2010, am fost sa iau diploma de licenta de la ei si nu ... (vezi toată discuția)
Diploma pentru scutire impozit programatori abc82 abc82 Buna ziua, as dori sa aflu daca diploma de la Universitatea Titu Maiorescu, Facultatea de Informatica, specializarea Informatica, Invatamant la Distanta se ... (vezi toată discuția)