avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plangere penala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plangere penala

Pentru nepunerea in aplicare a unei hotarari judecatoresti, impotriva cui declansez plangerea penala: a societatii, sau a directorului societatii ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 24 Ianuarie 2011
Daca o hotarare ramasa definitiva si irevocabila in favoarea uneia dintre parti, iar cealalta parte nu isi executa obligatia data prin hotararea respectiva, atunci partea indreptatita va putea cosntrange partea obligata prin aducerea la indeplinire prin executare silita. Concret, cu hotararea ramasa definitiva si irevocabila mergeti la un executor judecatoresc si acesta, la cererea dvs va pune in executare titlul respectiv.
impotriva angajatorului care nu pune in aplicare hotararea definitiva nu il absolva pe acesta de la punerea in aplicare a hotararii ci doar aduce suplimentar o sanctiune,tocmai pentru nepunerea in aplicare a hotararii.Cu alte cuvinte trebuie sa puna in aplicare hotararea,altfel riscand chiar sa faca puscarie. trebuie sa meargi in paralel,adica intai sa depui plangere penala si pe urma sa apelezi si la executorul judecatoresc.Executorul va recupera banii iar Parchetul va sanctiona angajatorul pentru rea vointa,pentru nepunerea in aplicare a hotararii tribunalului.
Codul Muncii

Art. 277. [neexecutarea plăţii salariului]
Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

Art. 278. [neexecutarea reintegrării în muncă]
Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind reintegrarea în muncă a unui salariat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.

Art. 279. [punerea în mişcare a acţiunii penale şi împăcarea]
(1) În cazul infracţiunilor prevăzute la art. 277 şi 278 acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea persoanei vătămate.
(2) Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Art. 291. [dreptul comun]
Dispoziţiile prezentului titlu se completează cu prevederile Codului de procedură civilă.

Fiindca nu e sigur ca daca nu e prevazut in Codul Muncii (doar reintegrarea si plata salariilor), se poate intenta proces civil:

Codul Civil

ART. 998 Orice faptã a omului, care cauzeazã altuia prejudiciu, obligã pe acela din a cãrui gresealã s-a ocazionat, a-l repara (C. civ. 767, 992, 1014, 1075, 1081, 1084, 1162, 1198, 1435, 1483, 1902 ; C. civ. fr. 1382).

ART. 999 Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa (C. civ. 998, 1000, 1152, 1483, 1902 ; C. civ. fr. 1383).
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
justice123, utilizator
sonia54 a scris:

Pentru nepunerea in aplicare a unei hotarari judecatoresti, impotriva cui declansez plangerea penala: a societatii, sau a directorului societatii ?



Pprevederile art. 277 si art. 278 din Codul Muncii sanctioneaza penal angajatorul pentru neexecutarea hotarârilor judecatoresti definitive.
Plangerea penala o puteti formula impotriva directorului societatii care refuza sa puna in executarea hotararea judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen executare decizie reintegrare darom darom Executarea voluntara a deciziei de anulare concediere si reintegrare salariat este tinuta de vreun termen? Neexecutarea hot de reintegrare este infractiune cf ... (vezi toată discuția)
Reintegrare acuta acuta Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care este termenul legal de punere in aplicare a unei hot judecatoresti irevocabile de reintegrare pe vechiul post. 15 ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti andreisl andreisl Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru problema mea, daca este posibil. Am castigat un conflict de munca, instanta a anulat decizia de ... (vezi toată discuția)