din vina mea am produs un accident de masina. cel pagubit sustine ca a cumparat masina cu 7000 de lei dar in urma accidentului cei de la asigurari i-au dat dauna totala la masina in valoare de 3000 de lei. acum pagubitul imi cere diferenta de 3000. ce sa fac ? are vre-o cale sa ma castige in proces? astept un rasp. multumesc
Am sa va spun ce am facut intr-un caz asemanator cu al dvs, eu fiind partea vatamata din vina celuilalt participant la trafic.
Pentru a-mi recupera intreaga dauna, am fost nevoit sa actionez in judecata atat pe asigurator cat si firma la care lucra persoana care mi-a provocat dauna, chemand in instanta si persoana vinovata.
Am cerut instantei, ca in cazul in care despagubirea oferita de catre asigurator, conform normelor CSA, este mai mica decat valoarea daunei suferite, diferenta sa fie acoperita fie de catre soferul vinovat fie de catre firma la care lucra.
Momentan am avut doar primul termen de judecata...
Paguba produsa de cel vinovat este acoperita de polita sa RCA si oricat va cere si indiferent de ce fel de proces nu veti plati nimic. Iar daca asiguratorul i-a oferit 3000 de ron inseamna ca atat valora masina la data evenimentului, functie de anul de fabricatie(UZURA), starea de intretinere si nr de km la bord si nu de valoarea de achizitie a masinii. Asa ca nu va faceti griji.Cel mult pagubitul poate sa ceara o noua reevaluare a masinii si sa mai obtina ceva. Dar nu de la dv ci de la asigurator.
In toate discutiile privind despagubirile RCA, s-a subliniat faptul ca despagubirea este reglementata prin lege speciala iar valoarea despagubirii are un calcul normat, plecand de la valoarea reala indiferent de pretul platit la procurare.In aceasta situatie, nimeni nu poate fi obligat sa suporte alte sume(asigurator sau asigurat) .Singura problema care poate fi discutata/verificata este a modului de calcul conform normelor.(valoare de catalog minus uzura,minus 25% epava )
" Art. 998:
Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara. (C. civ. 767, 1014, 1162, 1198, 1435, 1483, 1902).
Art. 999:
Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa. (C. civ. 998).
Art. 1000:
Sintem asemenea responsabili de prejudiciul cauzat prin fapta persoanelor pentru care sintem obligati a raspunde sau de lucrurile ce sint sub paza noastra.
Tatal si mama, dupa moartea barbatului sint responsabili de prejudiciul cauzat de copiii lor minori ce locuiesc cu dinsii.
Stapinii si comitentii, de prejudiciul cauzat de servitorii si prepusii lor in functiile ce li s-au incredintat.
Institutorii si artizanii, de prejudiciul cauzat de elevii si ucenicii lor, in tot timpul ce se gasesc sub a lor priveghere.
Tatal si mama, institutorii si artizanii sint aparati de responsabilitatea aratata mai sus, daca probeaza ca n-au putut impiedica faptul prejudiciabil. (C. civ. 1471, 1487)."
Observ ca parerea consultantilor a fost ca nu se poate obtine alta suma, decat cea oferita de asigurator, chiar daca paguba produsa a fost mai mare.
Eu astept sa vad ce va decide si instanta, poate ca va fi asa sau poate ca nu va fi, totusi, mi se pare corect sa fiu despagubit pentru intreg prejudiciul suferit.