avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... am nevoie de un sfat in urma unui accident de masina
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

am nevoie de un sfat in urma unui accident de masina

din vina mea am produs un accident de masina. cel pagubit sustine ca a cumparat masina cu 7000 de lei dar in urma accidentului cei de la asigurari i-au dat dauna totala la masina in valoare de 3000 de lei. acum pagubitul imi cere diferenta de 3000. ce sa fac ? are vre-o cale sa ma castige in proces? astept un rasp. multumesc
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 01:26, 23 Ianuarie 2011
serban33 a scris:

citat din cod procedura civila:
" Art. 998:
Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara. (C. civ. 767, 1014, 1162, 1198, 1435, 1483, 1902).
Art. 999:
Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa. (C. civ. 998)."

Observ ca parerea consultantilor a fost ca nu se poate obtine alta suma, decat cea oferita de asigurator, chiar daca paguba produsa a fost mai mare.
Eu astept sa vad ce va decide si instanta, poate ca va fi asa sau poate ca nu va fi, totusi, mi se pare corect sa fiu despagubit pentru intreg prejudiciul suferit.

Ce nu ati observat este ca citati din Codul Civil si nu din C.Pr.Civ.
Ce observam noi este ca ati trecut prea repede peste Art.11 din Codul Civil.Daca va intoarceti la el, veti observa din nou ca de fapt se aplica legea speciala(privind RCA) si nu cea generala.
Oricine poate sa cada in capcana propriei eruditii.Tocmai din acest motiv unii vegheaza iar altii ofteaza pe forum :hammer:
Scuzele de rigoare pentru incurcatura de mai sus, observatiile dvs sunt foarte bune, ale mele se vor baza pe cele oferite de catre instanta.
Totusi imi mentin parerea ca un prejudiciu creeat, trebuie recuperat in totalitate...si nu cred ca "legea speciala RCA" acopera TOATE riscurile.
Eu zic ca am sanse de-ami recupera intreg prejudiciu, instanta va hotara daca am sau nu dreptate si cum va fi recuperat acel prejudiciu.
Spre deosebirie de colegii consultanti, eu ma consider la inceput de drum si am preferat, in loc sa oftez prea mult, sa-mi caut dreptatea in instanta.
Legea asigurarilor la capitolul privind prejudiciile produse prin accidente auto si Normele privind asigurarea obligatorie RCA, intr-adevar nu acopera TOATE riscurile producerii unor pagube cu intentie sau din neglijenta.Spre exemplu sunt excluse vandalismul si incendierea B-)
In privinta modului de stabilire al marimii despagubirii, pornind de la evaluarea autovehiculului, acesta este strict reglementat si nu se pot invoca altfel de calcule.Va urez succes in experienta si asteptam vesti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare pagubelor prin rca dimitrie.sir dimitrie.sir Daca unei persoane i-a fost arsa masina (intentionat) in parcare, si bineinteles, prin norocul ce ma caracterizeaza, aveam masina parcata langa, asigurarea lui ... (vezi toată discuția)
In urma unui accident sunt nevoit sa platesc si bunurile din masina? popclaudia19 popclaudia19 tatal meu a facut un accident . sia dat asigurarea celuilalt sasi repare masina ,acesta avea pasageri luati de la ocazie.unul din ei a avut un laptop si sa ... (vezi toată discuția)
Depasirea limitei raspunderii pe rca? nicusorilinca nicusorilinca Buna ziua... si am sa incerc sa fiu cat mai clar...am un autoturism, asigurat CASCO la 293 lei sa zicem..are loc un accident, vinovat fiind asiguratul RCA; ... (vezi toată discuția)