avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cauza falsa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cauza falsa

buna ziua!


am si eu o problema teoretica ce are nevoie de o mica transpunere in practica. nu reusesc sa inteleg....


1) este legata de cauza falsa. pentru a exista cazua falsa tb sa existe eroare grava asupra scopului mediat.
sa inteleg din asta ca victima erorii dovedind eroarea, dovedeste implicit si cauza falsa? si poate cere nulitatea relativa si ptr eroare si ptr cazua falsa?
spre exemplu: inchei un contract de vanzare cu A si a in loc sa imi vanda un dinozaur din aur, imi vinde unul din cupru - aici exista cauza falsa?


2) iar in cazul lipsei de cauza, inchei o vanzare cu A, ii predau bunul, dar nu am pretentie la pret, ca vreau sa il gratific. si A stie asta.


3) revenind la cauza falsa, in cazul actelor juridice nenumite poate exista eroare si asupra scopului imediat;
adica inchei un contract de intretinere cu A, dar el crede ca am incheiat o vanzare in rate. aici este cam eroare obstacol; sa inteleg ca la actele nenumite cand exista eroare obstacol, exista si cauza falsa?


4) prin exceptie poate exista eroare si asupra scopului imediat in cazul actelor juridice numite ( in boroi este dat exemplul vanzarii lucrului altuia, cand cumparatorul de buna-credinta este in eroare cu privire la contraprestatia vanzatorului neproprietar - aici nu am reusit sa inteleg de ce nu ar fi si eroarea asupra contraprestatiei adevaratului proprietar, fara sa fie vb de vanzarea lucrului altuia).


m-am zapacit...

multumesc
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 13:18, 11 Septembrie 2008
Conditia cauzei de a fi reala rezulta din art. 966 CC cre stab ca ,,obligatia... fondata pe o cauza falsa... nu poate avea niciun efect. Cauza este falsa cand exista eroare asupra motivului determinant. Aceasta conditie a cauzei evidentiaza stransa legatura dintre eroarea viciu de consimtamant si admisibilitatea motivului determinat ca scop mediat.
Falsitatea cauyei atrage nulitatea relativa a actului.
Sincer, urmaresti si un scop cu intrebarea asta ?
este o problema pur teoretica. incerc sa inteleg cum se poate aplica in practica.

ce inseamna stransa legatura cu eroarea viciu de consimtamant? mi se pare acelasi lucru...
in practica, ce inseamna sa fiu in eroare asupra scopului mediat intr-un contract? dar in privinta scopului imediat?
Cauza este elementul care raspunde la intrebarea: “Pentru ce s-a incheiat actul
juridic civil”.
in dreptul nostru civil se admite ca exista doua elemente care compun cauza
actului juridic: scopul imediat si scopul mediat.
Scopul imediat - cauza proxima - numit si scopul obligatiei este stabilit pe
principalele categorii de acte juridice civile, dupa cum urmeaza:
- in contractele sinalagmatice, cauza consimtamantului fiecarei parti consta
in reprezentarea, adica prefigurarea mintala a contraprestatiei (o parte se obliga
stiind ca si cealalta parte se obliga, la randul ei);
- in actele cu titlu gratuit, scopul imediat il reprezinta intentia de a gratifica
(animus donandi);
Scopul mediat - causa remota - numit si scopul actului juridic, consta in
motivul determinant al incheierii unui act juridic civil; acest motiv se refera fie la
insusirile unei prestatii, fie la calitatile persoanei.
Scopul mediat se caracterizeaza prin aceea ca este concret si variabil de la o
categorie la alta de acte juridice civile, si chiar in cadrul aceleiasi categorii de acte
de drept civil.
dislexic a scris:
spre exemplu: inchei un contract de vanzare cu A si a in loc sa imi vanda un dinozaur din aur, imi vinde unul din cupru - aici exista cauza falsa?

Nu, aici exista doar un viciu de consimtamant, respectiv eroarea asupra substantei materiale a bunului cumparat. Nulitatea este relativa si pe cale de consecinta::
1. eu pot sa o acopar prin confirmare (da am vrut un dinozaur de aur, dar nu ma deranjeaza nici ca acesta este de cupru);
2. pot sa o invoc numai eu (sau succesorii mei in drepturi) si
3. dreptul meu la actiune pentru anularea contractului se prescrie in 3 ani.
Cauza falsa reprezinta o falsificare (mascare) a motivului determinant pentru care s-a incheiat actul juridic si priveste intotdeauna doar scopul mediat urmarit de o parte sau de ambele parti (exempli gratia un contract de donatie a unei case in favoarea statului incheiat in anul 1950. Scopul imediat = gratificarea donatarului (statului in acest caz) scopul mediat insa putea fi schimbarea statutului social (din burghez in proletar :(( ) si promovarea intr-o anumita functie, etc. , caz in care discutam despre o cauza falsa, care este motiv de nulitate absoluta, dl. Valentin, si nu relativa pentru ca ceea ce se protejeaza prin art. 966 Cod civ. priveste un interes public. Problema falsitatii cauzei unui contract poate fi ridicata din oficiu de catre instanta (ca si de orice persoana care justifica un interes) nu poate fi acoperita prin confirmare iar actiunea in constatarea nulitatii absolute a unui astfel de contract este imprescriptibila in dreptul comun (se prescrie insa in conditiile Legii nr. 10/2001, dar asta este o alta problema).



Alte discuții în legătură

Intrebare teoretica legata de cauza actului civil ponytail ponytail Intrebarea mea este referitoare la una dintre conditiile valabilitatii cauzei: cauza sa existe. Exista situatii in care cauza lipseste din cauza lipsei ... (vezi toată discuția)
Escrocherii terenuri. MohanM MohanM Buna ziua. Am cumparat in urma cu aproximativ o saptamana un teren intravilan si am avut neplacuta surpriza ca dupa numai 3 zile sa fiu sunat si sa mi se ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie cu cauza imorala ce inseamna?exemplu marciuc marciuc cauza imorala la donatie care ar fi 2 exemple?mersi daca era prevazuta expres cauza obligatiei in inscrisul constatator INEXISTENTa cauzei se va dovedi tot ... (vezi toată discuția)