dislexic a scris:
spre exemplu: inchei un contract de vanzare cu A si a in loc sa imi vanda un dinozaur din aur, imi vinde unul din cupru - aici exista cauza falsa?
Nu, aici exista doar un viciu de consimtamant, respectiv eroarea asupra substantei materiale a bunului cumparat. Nulitatea este relativa si pe cale de consecinta::
1. eu pot sa o acopar prin confirmare (da am vrut un dinozaur de aur, dar nu ma deranjeaza nici ca acesta este de cupru);
2. pot sa o invoc numai eu (sau succesorii mei in drepturi) si
3. dreptul meu la actiune pentru anularea contractului se prescrie in 3 ani.
Cauza falsa reprezinta o falsificare (mascare) a motivului determinant pentru care s-a incheiat actul juridic si priveste intotdeauna doar scopul mediat urmarit de o parte sau de ambele parti (exempli gratia un contract de donatie a unei case in favoarea statului incheiat in anul 1950. Scopul imediat = gratificarea donatarului (statului in acest caz) scopul mediat insa putea fi schimbarea statutului social (din burghez in proletar :(( ) si promovarea intr-o anumita functie, etc. , caz in care discutam despre o cauza falsa,
care este motiv de nulitate absoluta, dl. Valentin, si
nu relativa pentru ca ceea ce se protejeaza prin art. 966 Cod civ. priveste un interes public. Problema falsitatii cauzei unui contract poate fi ridicata din oficiu de catre instanta (ca si de orice persoana care justifica un interes) nu poate fi acoperita prin confirmare iar actiunea in constatarea nulitatii absolute a unui astfel de contract este imprescriptibila in dreptul comun (se prescrie insa in conditiile Legii nr. 10/2001, dar asta este o alta problema).