avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cauza falsa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cauza falsa

buna ziua!


am si eu o problema teoretica ce are nevoie de o mica transpunere in practica. nu reusesc sa inteleg....


1) este legata de cauza falsa. pentru a exista cazua falsa tb sa existe eroare grava asupra scopului mediat.
sa inteleg din asta ca victima erorii dovedind eroarea, dovedeste implicit si cauza falsa? si poate cere nulitatea relativa si ptr eroare si ptr cazua falsa?
spre exemplu: inchei un contract de vanzare cu A si a in loc sa imi vanda un dinozaur din aur, imi vinde unul din cupru - aici exista cauza falsa?


2) iar in cazul lipsei de cauza, inchei o vanzare cu A, ii predau bunul, dar nu am pretentie la pret, ca vreau sa il gratific. si A stie asta.


3) revenind la cauza falsa, in cazul actelor juridice nenumite poate exista eroare si asupra scopului imediat;
adica inchei un contract de intretinere cu A, dar el crede ca am incheiat o vanzare in rate. aici este cam eroare obstacol; sa inteleg ca la actele nenumite cand exista eroare obstacol, exista si cauza falsa?


4) prin exceptie poate exista eroare si asupra scopului imediat in cazul actelor juridice numite ( in boroi este dat exemplul vanzarii lucrului altuia, cand cumparatorul de buna-credinta este in eroare cu privire la contraprestatia vanzatorului neproprietar - aici nu am reusit sa inteleg de ce nu ar fi si eroarea asupra contraprestatiei adevaratului proprietar, fara sa fie vb de vanzarea lucrului altuia).


m-am zapacit...

multumesc
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 13:18, 11 Septembrie 2008
cauza falsa deseori se confunda/suprapune cu eroarea viciu de consimtamant. vezi repetitia principiilor de drep civil. solutia poate fi, la speta, alba ori nu
Nu se confunda pentru ca sunt diferite
am inteles; la fel este si in cazul in care X vinde unuia dintre cei doi unchi ai sai o casa(singurele rude ale lui X) , pentru a-l inlatura pe unul dintre ei de la mostenire.

multumesc mult ptr raspunsuri!=D>
Corrrrrect! Aici scopul mediat este cel aratat de d-voastra, indepartarea unuia de la mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare teoretica legata de cauza actului civil ponytail ponytail Intrebarea mea este referitoare la una dintre conditiile valabilitatii cauzei: cauza sa existe. Exista situatii in care cauza lipseste din cauza lipsei ... (vezi toată discuția)
Escrocherii terenuri. MohanM MohanM Buna ziua. Am cumparat in urma cu aproximativ o saptamana un teren intravilan si am avut neplacuta surpriza ca dupa numai 3 zile sa fiu sunat si sa mi se ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie cu cauza imorala ce inseamna?exemplu marciuc marciuc cauza imorala la donatie care ar fi 2 exemple?mersi daca era prevazuta expres cauza obligatiei in inscrisul constatator INEXISTENTa cauzei se va dovedi tot ... (vezi toată discuția)