avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Escrocherii terenuri.
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Escrocherii terenuri.

Buna ziua. Am cumparat in urma cu aproximativ o saptamana un teren intravilan si am avut neplacuta surpriza ca dupa numai 3 zile sa fiu sunat si sa mi se comunice faptul ca terenul din contractul de vanzare nu este acelasi cu cel prezentat spre vanzare de catre agentul imobiliar mandatat de proprietar.In coditiile date ce ar trebui sa fac pentru a rezilia acest contract si care sunt consecintele unei astfel de actiuni.Multumesc anticipat pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 07:45, 19 Februarie 2014
puteti anula acel contract pe calea instantelor de judecata solicitand si despagubiri/daune civile.
Nu puteti rezilia contractul de vanzare cumparare, puteti introduce o actiune in declararea nulitatii relative a actului, iar, pe de alta parte, o actiune in repararea prejudiciului ce v-a fost cauzat prin intrebuintarea de mijloace frauduloase in scopul inducerii in eroare, daca sunteti convins ca a existat intentie si complicitate cu agentul imobiliar in acest sens.

Dolul este acel viciu de consimtamant care consta in inducerea in eroare a unei persoane, prin mijloace viclene, pentru a o determina sa incheie un anumit act juridic. Dolul este o eroare provocata si nu spontana precum eroarea propriu-zisa. Insa dolul nu se presupune, drept pentru care, cel ce sustine ca a avut consimtamant viciat prin dol trebuie sa faca dovada ca manoperele dolosive (viclene) au fost exercitate asupra sa cu scopul alterarii vointei. Persoana care solicita anularea actului juridic pe acest motiv trebuie sa facă dovada dolului, prin orice mijloc de proba.

Pe motiv de eroare (ca viciu de consimtamant - falsa reprezentare a unor imprejurari la incheierea unui act juridic) e ceva mai greu de obtinut anularea actului de vanzare-cumparare, pentru ca actul juridic „nu poate fi anulat daca faptul asupra caruia a purtat eroarea putea fi, dupa imprejurari, cunoscut cu diligente rezonabile". Fiind de natura psihologica (falsa reprezentare a realitatii in mintea persoanei), eroarea este si destul de greu de probat.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este dol??? scarlet scarlet in cazul unor de plata ale unei asociatii de proprietari care nu specifica (dupa cum specifica L 82 si OMF 1969/2007): -data intocmirii data afisarii data ... (vezi toată discuția)
Manopere dolosive RamonaBG RamonaBG care e explicatia acestui grup de cuvinte? manopere dolosive (vezi toată discuția)
Optinerea prin "dol" a unei semnaturi. actul semnat poate fi anulat? Manole Dumitru Manole Dumitru O situatie, Un angajat al unei firme este chemat la \"Administratie\" sa semneze cerere de plecare in concediu de odihna, Dupa plecarea in concediul de ... (vezi toată discuția)