avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... manopere dolosive
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

manopere dolosive

care e explicatia acestui grup de cuvinte? manopere dolosive
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 12:26, 18 Octombrie 2011
Poate manevre dolosive...inducere in eroare=diverse acte prin care o persoana ascunde o stare de fapt sau un bun - de ex. nu indica toate bunurile comune intr-un partaj, in scopul de a si le insusi pe cele ascunse.
RamonaBG a scris:

care e explicatia acestui grup de cuvinte? manopere dolosive


Inducerea in eroare prin mijloace viclene.
Dolosiv – Acţiuni, contracte, etc. făcute prin înşelăciune, cu re-credinţă.

Dol - (dr. civ.) - consta in inducerea in eroare a unei persoane, prin mijloace viclene (manopere dolosive), cu scopul de a incheia un act juridic, un contract sau un alt act. Daca nu s-ar fi intrebuintat astfel de mijloace viclene, persoana care a fost dusa in eroare nu ar fi incheiat acel act. Dolul este unul din elementele care afecteaza caracterul liber al consimtamantului. Codul civil (art. 960) prevede ca “Dolul este o cauza de nulitate a conventiei, cand mijloacele viclene intrebuintate de una din parti, sunt astfel incat este evident ca, fara aceste masinatii, cealalta parte n-ar fi contractat”. Acesta presupune existenta a doua elemente, si anume: elementul intentional care consta in vointa de a induce o persoana in eroare, si elementul material ce consta in intrebuintarea de mijloace viclene pentru realizarea intentiei de inducere in eroare.
[ link extern ]
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea casatoriei - consimtamant viciat lex124 lex124 Considerati ca am motive destul de intemeiate pentru a obtine in instanta anularea casatoriei ? Voi incerca sa detaliez cat pot de mult . M-am casatorit ... (vezi toată discuția)
Este dol??? scarlet scarlet in cazul unor de plata ale unei asociatii de proprietari care nu specifica (dupa cum specifica L 82 si OMF 1969/2007): -data intocmirii data afisarii data ... (vezi toată discuția)
Optinerea prin "dol" a unei semnaturi. actul semnat poate fi anulat? Manole Dumitru Manole Dumitru O situatie, Un angajat al unei firme este chemat la \"Administratie\" sa semneze cerere de plecare in concediu de odihna, Dupa plecarea in concediul de ... (vezi toată discuția)