avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Anularea casatoriei - consimtamant viciat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Anularea casatoriei - consimtamant viciat

Considerati ca am motive destul de intemeiate pentru a obtine in instanta anularea casatoriei ?

Voi incerca sa detaliez cat pot de mult .
M-am casatorit in Iulie 2014 cu o persoana aflata in detentie la penitenciarul Rahova , Bucuresti . L-am cunoscut cu 3 luni inainte de a fi arestat si eram impreuna in momentul arestarii lui , in prima jumatate a anului 2013. Cand a primit condamnarea definitiva a vrut sa ne casatorim. Am avut retineri din diverse motive , cel mai important pentru mine fiind durata de detentie despre care el , in nenumarate randuri mi-a spus ca este max. 1 an si jumate , si foarte posibil sa fie eliberat chiar anul viitor ( 2015 ). Imediat dupa oficierea casatoriei la penitenciarul Rahova- din discutiile pe care le-am purtat cu prietenele mele pe acest subiect, mi s-au ridicat semne de intrebare referitoare la sinceritatea lui. Astfel, am descoperit ca m-a mintit cu privire la perioada de detentie pe care o mai are de executat. Cu ajutorul unei prietene am cautat si am gasit pe net dosarul , am vazut sentinta data. M-am interesat si am inteles ca este imposibil sa ii fie admisa cererea de eliberare conditionata mai devreme de 4 ani din cei 7 pe care ii are de executat , el fiind recidivist in infractiunea comisa. Daca as fi stiut acest detaliu, as fi refuzat sa ma casatoresc cu el . Acum as dori anularea acestei casatorii .Nu avem bunuri comune de impartit , nu avem copii impreuna, nu am avut niciodata un domiciliu comun . Nici nu pot spune ca aceasta casatorie a fost consumata , deoarece am refuzat sa intretin raporturi intime cu el dupa casatorie. I-am cerut sa divortam si s-a opus unui divort amiabil , dupa care a revenit asupra deciziei si a spus ca vrea sa divortam amiabil, si apoi iar s-a razgandit. Credeam ca trebuie sa incep actiunea de divort, cand - explicand situatia in care ma aflu unui avocat , mi s-a explicat ca defapt anularea casatoriei este ceea ce trebuie sa caut sa obtin in instanta.

Astept sfaturi .
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: lex124 , utilizator 01:51, 2 Octombrie 2014
In opinia mea aveti sanse, ati putea porni actiunea chiar cu acel avocat.
Art. 298

Viciile de consimţământ

(1) Căsătoria poate fi anulată la cererea soţului al cărui consimţământ a fost viciat prin eroare, prin dol sau prin violenţă.

"dol-
(dr. civ.) - consta in inducerea in eroare a unei persoane, prin mijloace viclene (manopere dolosive), cu scopul de a incheia un act juridic, un contract sau un alt act. Daca nu s-ar fi intrebuintat astfel de mijloace viclene, persoana care a fost dusa in eroare nu ar fi incheiat acel act. Dolul este unul din elementele care afecteaza caracterul liber al consimtamantului. Codul civil prevede ca “Dolul este o cauza de nulitate a conventiei, cand mijloacele viclene intrebuintate de una din parti, sunt astfel incat este evident ca, fara aceste masinatii, cealalta parte n-ar fi contractat”. Acesta presupune existenta a doua elemente, si anume: elementul intentional care consta in vointa de a induce o persoana in eroare, si elementul material ce consta in intrebuintarea de mijloace viclene pentru realizarea intentiei de inducere in eroare."

Art. 301

Termenul de prescripţie

(1) Anularea căsătoriei poate fi cerută în termen de 6 luni.


(3) În cazul nulităţii pentru vicii de consimţământ ori pentru lipsa discernământului, termenul curge de la data încetării violenţei sau, după caz, de la data la care cel interesat a cunoscut dolul, eroarea ori lipsa vremelnică a discernământului.

Nu aveti nimic de pierdut daca incercati. Daca anulati casatoria, veti fi o persoana care nu a fost casatorita niciodata, nu o persoana divortata, daca pt dvs conteaza.




Ultima modificare: Miercuri, 1 Octombrie 2014
gi-jane2, moderator
Multumesc pt răspuns gi-Jane2 ! Deocamdată nu pot începe acțiunea cu acel avocat pentru ca onorariul cerut pentru a ma reprezenta imi depășește cu mult bugetul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Manopere dolosive RamonaBG RamonaBG care e explicatia acestui grup de cuvinte? manopere dolosive (vezi toată discuția)
Este dol??? scarlet scarlet in cazul unor de plata ale unei asociatii de proprietari care nu specifica (dupa cum specifica L 82 si OMF 1969/2007): -data intocmirii data afisarii data ... (vezi toată discuția)
Escrocherii terenuri. MohanM MohanM Buna ziua. Am cumparat in urma cu aproximativ o saptamana un teren intravilan si am avut neplacuta surpriza ca dupa numai 3 zile sa fiu sunat si sa mi se ... (vezi toată discuția)