avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Optinerea prin \"DOL\" a unei semnaturi. Actul semnat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Optinerea prin "DOL" a unei semnaturi. Actul semnat poate fi anulat?

O situatie, Un angajat al unei firme este chemat la "Administratie" sa semneze cerere de plecare in concediu de odihna, Dupa plecarea in concediul de odihna ii comunica "Decizia de desfacere a Contractului de munca " pe dispozitiile art.55 litera "b" din Legea Nr.53/2003; "acord propiu". Cu drept de contestare a deciziei in termen de 30 zile la Tribunal.
Intrebarea este;
Daca se poate face dovada existentei "dolului", poate fi restabilita situatia de dinaintea desfacerii contractului de munca?
Se poate solicita salarul pe timpul trecut de la desfacerea contractului de munca
si pana la reincadrarea pe postul avut salariatulu?
Poate solicita daune "morale" sau daune-interese?
Va multumesc anticipat.=D>
Cel mai recent răspuns: Vasile Butucaru Vasile , Mediator 08:56, 17 August 2011
Un act semnat prin dol este anulabil. Daca se anuleaza actul, sigur ca trebuie restabilita situatia anterioara - cu toate drepturile.
Mai greu mi se pare sa faceti dovada existentei dolului.
Se poate, face existenta '"dolului"" deasemeni si amenintarile (prin violenta) deasemeni in doua randuri au fost incediate de persoane necunoscute zona unde este padurar persoana in cauza. Exista acte doveditoare ale acelor incedii, apoi exista martori sub ce forma a fost pus sa semneze cererea prin care se presupune acordul bilateral "Angajator si angajat".
Dolul este viciul de consimtamant care consta in inducerea in eroare a unei persoane prin folosirea de manopere frauduloase sau dolosive in scopul incheierii unui act juridic pe care altfel persoana nu l-a fi incheiat.Reglementare legala a acestui viciu de consimtamant este art. 953, 961, 960.
Ceea ce este mai interesant sun aspect reglementatoriu rezinda din dispozitiile art.960 din Codul civil care precizeaza ca, dolul este o cauza de nulitate a conventiei cand mijloacele viclene intrebuintate de una din parti sunt astfel incat este evident ca fara existenta acestor masinatiuni partea nu ar fi contractat.

DOLUL NU SE PRESUPUNE si trebuie intodeauna dovedit.
Datorita faptului ca dolul ca si eroarea sunt fapte juridice, existenta acestui viciu de consimtamant poate fi probata prin orice mijloc de proba, cel care il invoca poata sarcina administrarii probatoriului in dovedirea existentei acestuia.

Si contractul individual de munca este in ansamblul sau un act juridic, drept urmare se poate cere anularea acestuia de catre persoana care a fost indusa in eroare prin folosirea mijlocului dolosiv cu singura obligatie de a-i dovedi existenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este dol??? scarlet scarlet in cazul unor de plata ale unei asociatii de proprietari care nu specifica (dupa cum specifica L 82 si OMF 1969/2007): -data intocmirii data afisarii data ... (vezi toată discuția)
Manopere dolosive RamonaBG RamonaBG care e explicatia acestui grup de cuvinte? manopere dolosive (vezi toată discuția)
Escrocherii terenuri. MohanM MohanM Buna ziua. Am cumparat in urma cu aproximativ o saptamana un teren intravilan si am avut neplacuta surpriza ca dupa numai 3 zile sa fiu sunat si sa mi se ... (vezi toată discuția)