maiaivona a scris:
Buna dimineata
Exista pe rol o contestatie la executare. De 1 an de zile folosesc imobilul nestingherita. Nimeni nu mi-a cerut sa eliberez imobilul , sa-l predau. Nu s-a efectuat nici un act de executare.
In acest moment am formulat cerere in constatarea nulitatii absolute a contractului incheiat intre C si D pentru lipsa cauza avand in vedere ca nici C nici D nu au folosit niciodata bunul.
Imi exprim serioase indoieli cu privire la chestiunea lipsei cauzei în contractul dintre C şi D.
Pe de o parte, scopul imediat (cauza proximă) a existat la data încheierii actului. D a dobîndit proprietatea imobilului, iar C a obţinut preţul, obligaţia unuia fiind cauza obligaţiei celuilalt.
În ceea ce priveşte scopul mediat, el poate duce la nulitatea contractului doar în situatia în care ar fi ori contrar bunelor moravuri, ori contrar legii. Fapt pe care va trebui să-l dovediţi. Iar proba invocată de dumneavoastră, neutilizarea imobilului de către C şi D, nu prea vă ajută.
Nici interesul dumneavoastră în cauză nu poate fi justificat, atîta vreme cît readucerea imobilului în patrimoniul societăţii C nu vă profită. C a cumpărat imobilul prin licitaţie, deci imobilul a ieşit din patrimoniul promitentului B, promitent care nu vă mai poate vinde imobilul deoarece nu mai are ce să vîndă.
Dumneavoastră nu aţi dobîndit proprietatea de la promitentul B, ci doar deptul de folosinţă şi dreptul de a cere promitentului încheierea contractului de vînzare, obligaţie pe care nu o mai poate îndeplini (şi nici instanţa nu o poate suplini printr-o hotărîre care să ţină loc de act translativ de proprietate) deoarece, aşa cum spuneam, imobilul nu mai este în patrimoniul lui B.
Liviu S.Bordaş