avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarire care tine loc de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarire care tine loc de vanzare-cumparare

As vrea si eu opinii legate de o situatie si anume reclamantul cere o hot care tine loc de vanzare-cumparare avand un antecontract de v-c din 28 febr 2001.Parati sunt trei mostenitoare ale promitentului vanzator.In 2001 dupa ce s-a incheiat antecontractul, la termenul stabilit in antecontract partile se prezinta la notar si incheie contractul de vanzare in forma autentica.In 2006 are loc un proces prin care contractul de vanzare este desfiintat prin hot jud.datorita unei nulitati exprese prev in Lg 18 (nu se pot instraina terenurile pentru o perioada de 10 ani de la intrarea in circuitul civil al terenului)
Mai este sau nu mai este valabil antecontractul pentru a cere o astfel de actiune?
P.S nulitatea contractului de vanzare-cump. a fost constatata din oficiu de inst care a fost investita sa judece titlu promitentului vanzator si contractul incheiat, intr-o actiune formulata de primar.
Cel mai recent răspuns: Chiriac Roxana , Avocat 10:36, 24 Octombrie 2008
În principiu, ar putea cere instanţei pronunţarea unei hotărîri în sensul celor precizete în speţă.

Instanţa s-a pronunţat doar asupra contractului de v/c, nul de drept pentru încălcarea interdicţiei de înstrăinare. Dacă nu s-a pronunţat şi asupra promisiunii (şi nu cred că a făcut-o), antecontractul rămîne valabil, urmînd ca actul să fie perfectat la ridicarea interdicţiei.

Se mai ridică următoarele întrebări:

Preţul vînzării s-a restituit, sau părţile au convenit ca el să fie păstrat de vînzător în contul promisiunii (ca preţ achitat) respectiv în contul viitoarei vînzări ce se va face la ridicarea interdicţiei?

Promitentul cumpărător a fost lăsat în stăpînirea de fapt a terenului? Dacă nu, cererea lui în instanţă va putea fi paralizată prin invocarea prescripţiei extinctive, dacă au trecut trei ani de la data ridicării interdicţiei, dată de la care el putea introduce cererea în instanţă.

Poate proba promitentul cumpărător că a existat un acord între el şi promitentul vînzător cu privire la menţinerea promisiunii bilaterale după anularea vînzării? Lăsarea terenului în folosinţa sa ar fi una dintre probe.

Liviu S.Bordaş
Multumesc.
Dupa ce promitentul vanzator a decedat, una din cele trei mostenitoare nu mai vrea sa faca vanzarea.Mentionez ca in momentul decesului , vanzatorul era in recursul cauzei unde a fost desfiintat contractul.
Pretul nu s-a restituit , cumparatorul dorind terenul nu banii, iar posesia o are pentru ca el este destul de violent si a facut multe amenintari la adresa mostenitoarelor.Cumparatorul a platit impozitul in ultimul moment, neavind pina acest an deschis rol agricol la Primarie.
In orice caz eu sunt cu mostenitoarele.
opinie - actiunea reclamantului urmeaza a fi respinsa ca fiind prematur introdusa :))
cand se implineste termenul, poate sa introduca actiune prin care sa ceara o hot sa tina loc de v-c, mai ales ca pretul nu a fost restituitB-)

av. vasilescu
Faptul ca s-a incheiat contractul in forma autentica de catre promitentul vanzator nu poate fi considerata ca o indeplinire a obligatie din antecontract?timp de 5 ani cumparatorul a fost proprietar.
In antecontract se mentioneaza ca va cere in instanta o hotarire de vanzare-cumparare in cazul in care promitentul vanzator nu se prezinta la notar sa incheie in forma autentica.S-a prezentat la notar prin urmare eu zic ca obligatia promitentului vanzator a fost indeplinita.
Sustin aceasta deoarece nulitatea contractului de vanzare-cumparare putea fi ceruta si peste 20 de ani de catre orice are interes.Prin urmare acest contract nu reprezinta oare indeplinirea obligatiei din antecontract?
PS. Primarul a cerut nulitatea titlului vanzatorului si a actelor subsecvente adik contractul de vanzare.Instanta a mentinut titlu dar a constatat din oficiu nulitatea contractului de vanzare.
Multumesc pentru opiniile voastre

Alte discuții în legătură

Anularea promisiuni de vanzare mirela andrada mirela andrada cum se poate anula o promisiune de vinzare sub semnatura privata la terenuri cu legea 18/1991 care au o interdictie de vanzare pe 10 ani (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul uneia dintre parti steelboy_dexter steelboy_dexter Buna Ziua! Am un antecontract de vanzare cumparare care a fost incheiat in anul 2007 decembrie,prin care bunicul meu a vandut terenul prin mandatar unei ... (vezi toată discuția)
Cum conving instanta sa respinga o cerere de interventie in nume propriu ? georgianadh georgianadh SPETA : - actiune pornita prost \" iesire din indiviziune a unei suprafete de teren in scopul succesiunii\";:-/ - 3 frati reclamanti, mostenitori ai tatalui ... (vezi toată discuția)