avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... desfiintarea contractului de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

desfiintarea contractului de intretinere

buna ziua
am incheiat un contract de ontretinere cu bunica in 2009, am avut si testament facut tot de ea, dar in 2009 am fost casatorita, bunica vrea sa rezilieze contractul din cauza sotului, ea vrea sa faca un coantract de donatie numai cu mine , ce ar trebui sa fac?
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 18:01, 6 Ianuarie 2011
Daca bunica nu mai are si alti mostenitori in afara de dvs., puteti rezilia contractul de vanzare cu clauza de intretinere si ramaneti cu testamentul, daca este in favoarea dvs.
Mostenirile nu sunt bunuri comune, chiar daca sunt dobandite in timpul casatoriei.
Dar asta numai in cazul in care nu mai exista alti mostenitori indreptatiti sa solicite rezerva succesorala.
bunica are o fata, mama mea , dar eu am testament de 14 ani, si ma intreb daca contractul de intretinerer facut de mine si de sot cu bunica in 2009 poate fi reziliat de mine sau de bunica, care este procedura. oricum bunica ar vrea sa imi faca contract de donatie numai mie, sa nu fie sotul sau mama sa ma incurce , ce ar trebui sa fac? care este procedura? va multumesc
:D
Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante si pot fi revocate numai prin acordul partilor sau pentru cauze autorizate de lege. (art. 969 alin. 1 si 2 Cod civ.
Din cele scrise de d-voastra rezulta ca ati fost 3 parti la incheierea conventiei de intretinere si ca trebuie sa fiti tot atatea care sa fiti de acord cu revocarea conventiei. Altfel, bunica poate sa ceara rezilierea contractului de intretinere numai pentru motivul neexecutarii obligatiilor de intretinere de catre d-voastra si de catre sot.
Testamentul sau donatia nu va prea rezolva problemele in totalitate pentru ca mama d-voastra este mostenitor rezervatar al bunicii iar dupa moartea acesteia ar putea sa ceara reductiunea donatiei sau testamentului, adica sa ceara sa impartiti pe jumatate cu ea mostenirea bunicii pentru ca legea ii confera o cota de 1/2 din mostenire de care bunica nu poate dispune cu titlu gratuit.
...
Testamentul nu are importanta de cati ani "il aveti" pentru ca el nu are ABSOLUT nici un efect cata vreme bunica este in viata.
Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
va multumesc pentru raspuns !
dar daca in acest moment, eu patesc ceva, am probleme de sanatate, casa ii ramane sotului, el trebuie sa duca la indeplinire conditiile din contract? dar nu exista nicio modalitate pt. ca eu sa pot primi casa de la bunica fara sa mai includ sotul sau mama?
...daca bunica mai are si alte bunuri din aceasi categorie valorica cu imobilul in speta pe care mama le-ar putea mosteni atunci donatia din partea bunicii nu mai poate fi atacata...

Alte discuții în legătură

Drept la moștenire după bunica. pot câștiga un proces împotriva mamei și a fratelui vitreg? Necunoscut1996 Necunoscut1996 Buna seara. Povestea este un pic complicata. Cand aveam varsta de 2 ani tatal meu a decedat. In urma decesului tatalui meu, mama a reusit sa obtina o casa de ... (vezi toată discuția)
Care este valabil testamentul sau contractul de intretinere? ContSters184539 ContSters184539 precum am spus mai sus eu am testament facut de bunica si tot ea a facut si contract de intretinere dupa ce m-am casatorit , am ceva dificultati cu ea si sotul ... (vezi toată discuția)
Contract de întreținere cu bunica. ce pot face dacă s-a mutat, refuză întreținerea și mă amenință că mă dă afară din casă? Sorin Ghica Sorin Ghica Bună ziua tuturor.In urma cu 9 ani bunica mea făcut mamei mele și mie un contract de intretinere în care sunt trecut și eu.Dupa ce sa făcut contractul am ... (vezi toată discuția)