Romy....ce ai draga? Ce-i cu tine?
Ma fac ca nu am vazut ce ai scris!!!:)
Pai...asta studiezi in ..anul III, parca...
Pe scurt: prima o faci direct in instanta de judecata, a doua la Parchet.
Si acum:
Plangerea prealabila este incunostiintarea organului de up sau instantei de judecata despre savarsirea unei infr.prin care persoana vatamata cere urmarirea sau judecarea acelei infractiuni si in urma careia, cand este cazul, organul judiciar competent declanseaza procesul penal si pune in miscare actiunea penala. Aceasta are un caracter mixt: de drept penal si de drept procesual penal.
Plangera prealabila este o conditie de pedepsibilitate si de punere in miscare a actiunii penale (adica cel impotriva careia s-a facut plangerea , prin actul de sesizare al instantei , capata calitatea de inculpat), in timp ce plangerea penala este un simplu act de sesizare neimplicand si punerea in miscare a actiunii penale.
Plangerea penala , ca mod general de sesizare a organelor judiciare reprezinta o sesizare comuna ce poate fi inlocuita cu alte moduri generale de sesizare, cum ar fi denuntul sau sesizarea din oficiu, pe cand plangerea prealabila este un mod de sesizare special prev. penrtu anumite infractiuni.
Si ar fi mai multe de spus...dar, in mare, asta este!
Prin modificarea art 279 alin 2 din Codul de proc pen s-a eliminat posibilitatea adresarii plangerii prealabile direct la instanta de judecata. In prezent plangerea prealabila se adreseaza organului de cercetare penala sau procurorului. Modificarea s-a facut prin Legea nr. 356/2006.