Plangerea prealabila se adreseaza organelor administrative si se formuleaza impotriva actelor administrative emise de acestea si este calea premergatoare actiunii in instanta.
Plangerea penala se formuleaza catre politie sau parchet impotriva unei persoane ce a comis o infractiune.
Romy....ce ai draga? Ce-i cu tine?
Ma fac ca nu am vazut ce ai scris!!!:)
Pai...asta studiezi in ..anul III, parca...
Pe scurt: prima o faci direct in instanta de judecata, a doua la Parchet.
Si acum:
Plangerea prealabila este incunostiintarea organului de up sau instantei de judecata despre savarsirea unei infr.prin care persoana vatamata cere urmarirea sau judecarea acelei infractiuni si in urma careia, cand este cazul, organul judiciar competent declanseaza procesul penal si pune in miscare actiunea penala. Aceasta are un caracter mixt: de drept penal si de drept procesual penal.
Plangera prealabila este o conditie de pedepsibilitate si de punere in miscare a actiunii penale (adica cel impotriva careia s-a facut plangerea , prin actul de sesizare al instantei , capata calitatea de inculpat), in timp ce plangerea penala este un simplu act de sesizare neimplicand si punerea in miscare a actiunii penale.
Plangerea penala , ca mod general de sesizare a organelor judiciare reprezinta o sesizare comuna ce poate fi inlocuita cu alte moduri generale de sesizare, cum ar fi denuntul sau sesizarea din oficiu, pe cand plangerea prealabila este un mod de sesizare special prev. penrtu anumite infractiuni.
Si ar fi mai multe de spus...dar, in mare, asta este!
Cred totusi ca esentialul este faptul ca lipsa plangerii prealabile nu da dreptul organelor de cercetare sa desfasoare nicio activitate, pe cand lipsa plangerii penale nu are niciun astfel de efect, sesizarea putand fi si din oficiu.
Plangerea prealabila este prevazuta pentru infractiuni ori de mai mica gravitate (un tip de furt, lovirea, etc), sau care expun victima unor suferinte si mai mari datorita tratarii publice a cazului (ex. violul). In aceste cazuri persoana vatamata are alegerea daca faptuitorul va fi tras la raspundere sau nu, ceea ce in mod normal nu se intampla (principiul e al oficialitatii).
Scandal
nyikon_17
saptamana trecuta am iesit cu 2 prieteni la o bere, ne-am lungit, unu din ei m-a jignit si l-am lovit. Dur e ca nu imi aduc aminte cat de mult lam lovit dar el ... (vezi toată discuția)