avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... vreau o diferenta exacta intre plangerea prealabila si ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

vreau o diferenta exacta intre plangerea prealabila si plangerea penala daca se poate...

buna....as vrea daca se poate cineva sa-mi dea o diferentiere excacta intre plangerea prealabila si plangerea penala......va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 21:11, 20 Martie 2008
Plangerea prealabila se adreseaza organelor administrative si se formuleaza impotriva actelor administrative emise de acestea si este calea premergatoare actiunii in instanta.
Plangerea penala se formuleaza catre politie sau parchet impotriva unei persoane ce a comis o infractiune.
Romy....ce ai draga? Ce-i cu tine?
Ma fac ca nu am vazut ce ai scris!!!:)

Pai...asta studiezi in ..anul III, parca...

Pe scurt: prima o faci direct in instanta de judecata, a doua la Parchet.

Si acum:

Plangerea prealabila este incunostiintarea organului de up sau instantei de judecata despre savarsirea unei infr.prin care persoana vatamata cere urmarirea sau judecarea acelei infractiuni si in urma careia, cand este cazul, organul judiciar competent declanseaza procesul penal si pune in miscare actiunea penala. Aceasta are un caracter mixt: de drept penal si de drept procesual penal.

Plangera prealabila este o conditie de pedepsibilitate si de punere in miscare a actiunii penale (adica cel impotriva careia s-a facut plangerea , prin actul de sesizare al instantei , capata calitatea de inculpat), in timp ce plangerea penala este un simplu act de sesizare neimplicand si punerea in miscare a actiunii penale.

Plangerea penala , ca mod general de sesizare a organelor judiciare reprezinta o sesizare comuna ce poate fi inlocuita cu alte moduri generale de sesizare, cum ar fi denuntul sau sesizarea din oficiu, pe cand plangerea prealabila este un mod de sesizare special prev. penrtu anumite infractiuni.

Si ar fi mai multe de spus...dar, in mare, asta este!
Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2008
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii
Cred totusi ca esentialul este faptul ca lipsa plangerii prealabile nu da dreptul organelor de cercetare sa desfasoare nicio activitate, pe cand lipsa plangerii penale nu are niciun astfel de efect, sesizarea putand fi si din oficiu.

Plangerea prealabila este prevazuta pentru infractiuni ori de mai mica gravitate (un tip de furt, lovirea, etc), sau care expun victima unor suferinte si mai mari datorita tratarii publice a cazului (ex. violul). In aceste cazuri persoana vatamata are alegerea daca faptuitorul va fi tras la raspundere sau nu, ceea ce in mod normal nu se intampla (principiul e al oficialitatii).
Si ceva in plus: plangerea prealabila trebuie facuta intr-un termen scurt .
Gabriela Paduraru a scris:

Si ar fi mai multe de spus...


Doar nu voiati sa scriu eu tot!:)

Alte discuții în legătură

Sesizare direct la instanta aleutin10 aleutin10 buna seara..mă poate ajuta cineva...pot deschide un proces penal adresându-mă direct judecătoriei și nu parchetului. MULȚUMESC (vezi toată discuția)
Plangere penala corny39 corny39 Care sunt pasii de urmat pentru efectuarea unei plangeri penale ? (vezi toată discuția)
Scandal nyikon_17 nyikon_17 saptamana trecuta am iesit cu 2 prieteni la o bere, ne-am lungit, unu din ei m-a jignit si l-am lovit. Dur e ca nu imi aduc aminte cat de mult lam lovit dar el ... (vezi toată discuția)