Nu, pentru ca atat in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de formularea unei plangeri prealabile, cat si in cazul celorlalte infractiuni in cazul carora modul de sesizare poate fi plangerea sau denuntul, plangerea se adreseaza organului de cercetare penala sau procurorului.
Sesizarea organelor de urmărire penală
Art. 221 c.proc.pen.
Modurile de sesizare Organul de urmărire penală este sesizat prin plângere sau denunţ, ori se sesizează din oficiu când află pe orice altă cale că s-a săvârşit o infracţiune. În cazul în care organul de urmărire penală se sesizează din oficiu, încheie un proces-verbal în acest sens.
Când, potrivit legii, punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă ori la sesizarea sau cu autorizarea organului prevăzut de lege, urmărirea penală nu poate începe în lipsa acestora.
..............................................
Procedura plangerii prealabile
Art. 279
Organele cărora li se adresează plângerea
Punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară astfel de plângere. Plângerea prealabilă se adresează organului de cercetare penală sau procurorului, potrivit legii.