avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... se poate deschide n proces penal fara plangere la ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

se poate deschide n proces penal fara plangere la parchet?

se poate deschide n proces penal fara plangere la parchet?
Cel mai recent răspuns: ylenna , utilizator 17:38, 1 Februarie 2012
Organele de urmarire penala se pot si autosesiza., in anumite situatii.Astfel se incepe urmarirea penala fara introducerea vreunei plangeri.
Depinde despre ce infractiune este vorba.
Exista plangere penala simpla si plangere prealabila. Pt infractiunile a caror actiune penala este pusa in miscare la plangere prealabila, organele de urmarire nu pot incepe urmarirea penala din oficiu (decat in situatia in care victima este un minor).
plangere penala adresata direct instantei de judecata nu se poate. Judecata penala nu poate decurge fara sa se fi efectuat urmarirea penala inainte. Plangerea penala o poti adresa organelor de politie sau parchetului.
Proces penal inseamna faza de urmarire penala, faza de judecata si faza de punere in executare a hotararilor judecatoresti. Daca va referiti strict la a doua faza a procesului penal, cea de judecata (cea din fata instantei), raspunsul este NU.
Cum a spus si colegul mai sus, nu puteti ajunge direct la instanta de judecata fara sa fie inceputa o urmarire penala si sa fie data o solutie.
Daca e vorba de o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate, nu se poate incepe urmarirea penala in lipsa unei asemenea plangeri. Pentru celelalte infractiuni, inceperea urmaririi penale se face in urma sesizarii organului de cercetare sau urmarire penala. Exista mai multe forme de sesizare: - sesizare prin plangere (simpla, nu prealabila), - denunt, - sesizare din oficiu. Daca s-a adus la cunostinta organului de urmarire penala savarsirea unei infractiuni, prin una din aceste forme de sesizare, se formeaza un dosar penal si se demareaza cercetarile. Pentru a se dispune insa inceperea urmaririi penale, nu este suficienta doar sesizarea organului, trebuie ca din actele premergatoare efectuate sa existe suficiente probe sa a fost savarsita acea infractiune.

Alte discuții în legătură

Sesizare direct la instanta aleutin10 aleutin10 buna seara..mă poate ajuta cineva...pot deschide un proces penal adresându-mă direct judecătoriei și nu parchetului. MULȚUMESC (vezi toată discuția)
Daca sunt citat in calitate de martor intr-un dosar in care sunt acuzat nedrept, ma pot constitui parte vatamata si parte civila in acelasi dosar? eusaisapte eusaisapte daca sunt citat in calitate de martor intr-un dosar in care sunt acuzat nedrept, ma pot constitui parte vatamata si parte civila? din moment ce fapta nu ... (vezi toată discuția)
Pot fi constransi? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Stiu ca infractiunile de santaj si amenintare se probeaza cu martori.Daca atunci cand s-au intamplat acele lucruri,au existat martori,eu ii numesc,dar ei ... (vezi toată discuția)