Depinde despre ce infractiune este vorba.
Exista plangere penala simpla si plangere prealabila. Pt infractiunile a caror actiune penala este pusa in miscare la plangere prealabila, organele de urmarire nu pot incepe urmarirea penala din oficiu (decat in situatia in care victima este un minor).
plangere penala adresata direct instantei de judecata nu se poate. Judecata penala nu poate decurge fara sa se fi efectuat urmarirea penala inainte. Plangerea penala o poti adresa organelor de politie sau parchetului.
Proces penal inseamna faza de urmarire penala, faza de judecata si faza de punere in executare a hotararilor judecatoresti. Daca va referiti strict la a doua faza a procesului penal, cea de judecata (cea din fata instantei), raspunsul este NU.
Cum a spus si colegul mai sus, nu puteti ajunge direct la instanta de judecata fara sa fie inceputa o urmarire penala si sa fie data o solutie.
Daca e vorba de o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate, nu se poate incepe urmarirea penala in lipsa unei asemenea plangeri. Pentru celelalte infractiuni, inceperea urmaririi penale se face in urma sesizarii organului de cercetare sau urmarire penala. Exista mai multe forme de sesizare: - sesizare prin plangere (simpla, nu prealabila), - denunt, - sesizare din oficiu. Daca s-a adus la cunostinta organului de urmarire penala savarsirea unei infractiuni, prin una din aceste forme de sesizare, se formeaza un dosar penal si se demareaza cercetarile. Pentru a se dispune insa inceperea urmaririi penale, nu este suficienta doar sesizarea organului, trebuie ca din actele premergatoare efectuate sa existe suficiente probe sa a fost savarsita acea infractiune.