avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Activitate mitachealina

Activitate mitachealina

CAS refuza acordarea scutirii de la plata taxele pentru CAS aferente pentru doctoranzi. Cadrul legilsativ exista, prin legea 309/2024, care modifica legea nr 95/2006, art. 224, alineatul 1 (privind reforma in domeniul sanatatii) si legea nr 227/2015, art. 154, alin.. 1, litera a) (privind codul fiscal).

Intrebarea mea este: unde se poate face o sesizare/reclamatie impotriva CAS pentru incalcarea unui drept acordat prin lege?

Legea 95/2006:
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 224 alineatul (1), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
„a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, absolvenții facultăților de medicină, stomatologie, farmacie, dar nu mai mult de 6 luni de la absolvirea facultății, studenții-doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști. Prevederea se aplică inclusiv în cazul tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, elevi, ucenici sau studenți, respectiv în cazul studenților-doctoranzi, înmatriculați într-o instituție de învățământ liceal/școală profesională sau instituție de învățământ superior, după caz, acreditată, din altă țară;”.

Legea nr 227/2015
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 154 alineatul (1), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
„a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, absolvenții facultăților de medicină, stomatologie, farmacie, dar nu mai mult de 6 luni de la absolvirea facultății, studenții-doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști. Prevederea se aplică inclusiv în cazul tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, elevi, ucenici sau studenți, respectiv în cazul studenților-doctoranzi, înmatriculați într-o instituție de învățământ liceal/școală profesională sau instituție de învățământ superior, după caz, acreditată, din altă țară. Dacă realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. a), b) și f), pentru aceste venituri datorează contribuție, conform regulilor specifice prezentului titlu;”.
Bonul de comanda de la un dealer de masini auto trebuie sa contina si stampila, sau este valabil doar cu semnatura?
Bonul de comanda tine loc de contract si avizare plata banca tine loc de factura, in cazul cumpararii unei masini noi de la dealer? Este suficient ca si document justificativ pentru virment bancar pentru plata masinii? Daca s-au gresit datele cumparatorului in aceste documente, ar trebui refacute, sau se poate rectifica in factura finala de livrare si in procesul verbal de predare-primire? Bonul de comanda si documentul de avizare plata banca sunt valabile doar cu semnatura dealer-ului, fara stampila? Multumesc.
Cine plateste asigurarile de sanatate, pensie, etc pentru doctoranzi: statul sau unitatea de invatamant?, aceasta in cazul in care doctorandul este incadrat ca asistent de cercetare, nu detine un contract de munca cu universitatea si nu lucreaza in alta parte.
Ma intereseaza daca stie cineva sa-mi spuna nr legii care se aplica la deconturi.
Multumesc.
Evident ca pretul motorinei cu cel al benzinei este aproape la fel, dar eu ma refeream la consumul pe gaz versus benzina, poate nu ati observat ca am mentionat acest aspect in enunt.
Multumesc frumos, dar linkul propus de dvs ma duce la o cautare pe google, iar legea nu precizeaza daca decontul se diferentiaza in functie de combustibilul folosit sau nu. Eu asta incercam sa aflu.
Multumesc, raspunsul dvs ma ajuta in ambele situatii. Dar care este avantajul introducerii CUI-ului pe bonul fiscal?
Se deconteaza acelasi pret de referinta la gaz ca si la benzina? Adica 7%, indiferent daca masina merge pe gaz sau pe benzina? Pe autostrada consumul unei masini pe gaz poate ajunge si la 11%. Cum ramane cu diferenta de 4% la 100 de km, la un decont de 3,6 RON/l gaz x 7% consum? Aveti un articol si un nr. de lege?
Nu, doar contract de student asistent de cercetare.