Situatia e urmatoarea: copil nascut pe 25 nov 2014, mama se va intoarce la serviciu pe 23 sep 2016. Tatal indeplineste conditiile pentru luna de concediu la care ar avea dreptul, dar nu o va efectua (renunta la acest drept).
Doamna de la AJPS ne-a informat de faptul ca mama nu va primi stimulent de insertie pentru luna la care tatal are dreptul si renunta, deci perioada 23 sep-23 oct 2016 e o luna fara stimulent, urmand ca acesta sa fie acordat dupa data de 23 oct pana la implinirea varstei de 3 ani. Va rog sa confirmati:
1. Mama primeste stimulent de insertie din prima zi de munca dupa reluarea activitatii sau dupa ce expira luna la care tatal ar fi avut dreptul?
2. Va rog sa-mi precizati clar aliniatul de lege care reglementeaza situatia de mai sus pentru a putea argumenta juridic situatia la AJPS.
Soacra mea e nascuta pe 25 octombrie 1954 si are 19 ani si 7 luni vechime in campul muncii. As dori sa intreb daca iese la pensie pentru limita de varsta in august sau in septembrie 2014 si daca trebuie neaparat sa-si depuna dosarul dupa ziua de 25 a lunii respective sau in orice zi, incepand cu 1. Va multumesc frumos.
Sa inteleg ca nu voi primi banii pentru concediul medical pt perioada 23 - 30 nov, in conditiile in care concediul medical a fost eliberat de-abia pe 6 decembrie si deci nu l-am putut prezenta pana pe 5 dec?
Am fost internata in spital in perioada 23.11 - 2.12. Pe langa aceasta perioada de concediu initiala, mai am date de catre spital inca 14 zile de concediu medical, in perioada 3.12 - 16.12. Concediul medical a fost eliberat de catre spital de-abia pe 6 decembrie. Angajatorul a fost anuntat imediat, urmand sa depun si concediul medical saptamana viitoare. E prea tarziu? E lesne de inteles ca nu aveam cum sa ofer datele din concediul medical pentru noiembrie inainte de data de 5 dec, din moment ce de-abia pe 6 a fost eliberat?. Ma afecteaza in ceea ce priveste plata salariului? Am mai avut 12 zile de concediu in aprilie, deci banuiesc ca acesta va fi platit de CASMB. Care sunt prevederile legale in ceea ce priveste depunerea la angajator a concediului medical? Multumesc.
Invat pentru un examen important si neavand o specializare juridica, am dat peste termenii de mai sus, andosare translativa/pignorativa (de traducerea ultimului cuvant nu sunt sigura, materia respectiva fiind in franceza).
Imi poate cineva explica mai clar, ca la prosti, ce inseamna andosare translativa/pignorativa?
Am o nelamurire. Sotul meu si-a schimbat domiciliul si implicit cartea de identitate dintr-un judet oarecare in Bucuresti. Nu si-a schimbat inca permisul si nici numerele de inmatriculare de la masina. Exista vreun termen legal prin care trebuie sa inmatriculam masina cu numere de B? Daca circulam cu ea asa, suntem pasibili de amenda si daca da, care e cuantumul ei? Se primesc si puncte de penalizare?