Asta inseamna ca fiecare comisie poate sa isi faca propriile criterii dupa care sa acorde gradele de handicap? Ele nu sunt stipulate printr-o lege (cum e Ordinul 18/2003), care sa fie valabila pentru toata lumea?
Baietelul meu de 1 an si 10 luni are astm bronsic moderat partial remis sub tratament( avem 2 doze de spray pe zi). Dupa o internare la pediatrie, am hotarat sa mergem la pneumolog si am evitat spitalizarie. In concluzie, am inaintat dosarul pentru primirea gradului de handicap, avand o singura internare si scrisorile medicale de la medicul specialist. Ni s-a spus ca sunt slabe sanse sa primim raspuns pozitiv, pentru ca in lege se prevede obligativitatea a cel putin 3 internari. As vrea sa stiu daca este asa si care e aceasta lege.
Va multumesc.
Stiu ca am scris de cateva ori despre asta, dar astazi am primit un raspuns oficial, pe care nu sunt sigura daca sa il contest:
In CCM pe ramura de invatamant, art 26 spune: Salariatele gravide, incepand cu luna a V-a de sarcina vor face obiectul restrangerii de activitate doar in situatiile in care postul este unic
In Legea Invatamantului, art 255(1): (6) Personalul didactic are dreptul la întreruperea activităţii didactice, cu rezervarea postului, pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, conform prevederilor legale în vigoare.
Inspectoratul spune, in baza art. 97 din CCM pe ramura(orice prevedere a prezentului contract care contravine legilor in vigoare devine nula) , ca se anuleaza art 26 din CCM, deoarece in Legea Educatiei nu se spune nimic de gravide, deci ele sunt obligate sa intre in reducere.
VA ROG, spuneti-mi daca asa este.
Tocmai am citit Contractul colectiv de munca pe ramura de invatamant, semnat de catre directorul unitatii, ca, incepand cu luna a V-a de sarcina, angajatele nu vor mai intra in etapele de reducere. Inspectoratul spune ca acest contract e apa de ploaie si nu inseamna o obligativitate pentru angajator. Din moment ce directorul a semnat, nu este o obligatie LEGALA pentru el sa il si aplice?
Revin cu cateva nelamuriri. In invatamant, numirea pe post se face de catre inspectorul scolar, iar contractul de munca se face cu unitatea scolara(care este trecuta la angajator pe contract). Daca mi se reduce postul, inspectoratul , daca mai exista alte posturi in judet, ar putea sa-mi ofere altul( si la 200 km departare de domiciliu). Intrebarea mea este: pot actiona unitatea scolara in instanta, avand in vedere ca este angajatorul, in momentul in care ma anunta ca mi-au redus postul? Pe de alta parte, inspectoratul scolar spune ca daca in Metodologia de miscare a personalului didactic nu se spune nimic de gravide, Codul Muncii nu se mai aplica. Este asa?
Am instiintat directorul unitatii scolare in scris acum o luna ca sunt insarcinata, atasand si un certificat medical. In unitate mai exista inca 5 posturi similare celui pe care sunt acum.
Buna ziua. Sunt insarcinata, lucrez in invatamant, sunt titulara, iar anul acesta intru in reducere. Conform Codului Muncii, art. 60 un angajator nu poate concedia o gravida. Mi s-a spus ca aceasta lege nu se aplica, fara alte explicatii.
Nu se aplica Codul Muncii in invatamant?!