daniela vorovenci a scris:
La art. 42 si art. 75 alin. (1) din Codul fiscal al Romaniei se stabileste ca veniturile din premii cuprind venituri in bani si/sau natura din concursuri, ca, de exemplu:
1) venituri sub forma de premii de orice fel, acordate oamenilor de cultura, stiinta si arta la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri nationale sau internationale, concursuri pe meserii sau profesii;
3) venituri sub forma de premii obtinute urmare practicilor comerciale privind promovarea produselor/serviciilor prin publicitate, potrivi legii.
La art. 77 alin. (1) din Codul fiscal se precizeaza ca veniturile din premii se impoziteaza, prin retinere la sursa, cu cota de 16%, aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu. Nu sunt supuse impozitarii veniturile obtinute din premii si jocuri de noroc, in bani si sau natura, sub valoarea sumei neimpozabile stabilita in suma de 600 lei pentru fiecare premiu.
Termenul de plata al impozitului este data de 25 (inclusiv) ale lunii urmatoare celei in care a fost calculat si retinut.
Buna ziua,
Doresc sa imi clarific si eu situatia.
1. Deci daca se acorda premii in bani de o valoare mai mica de 600 RON, acestea nu vor fi impozitate beneficiarului?
2. Cum inregistrez eu in contabilitate aceste premii in bani?
3. Sunt deductibile fiscal in contabilitatea mea aceste premii?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri,
Marius.