Revin cu update fiindca s-au hotarat sa-mi elibereze formularul e 104 pt asigurare dar nu pot sa fac nimci cu el, fiindca nu vor sa-mi scrie si perioada ce am platit-o retro !
Si mai imi si spuse functionara "ca hai sa fim seriosi, ca aici asigurarea este pe luna de 50 -60 lei, iar in Germania de o suta sau sute euro pe luna si ca de unde stiu eu ce ati platit dvoastra acolo pana in data cutare.." eu ii spusesem clar data ca eu platisem o anumita
perioada in Germania. Si multe alte intrebari personal ce nu o privea pe ea, ea trebuia doar sa incaseze suma. Si paoi spune, ca "ca cine a zis asa ceva ?..nu ne intereseaza datele dvoastra." Te fac de iti pierzi rabdarea si nervii si sunt atat de aroganti ! inloc sa te ajute !
Intrebarea mea este: daca eu am platit 2 luni in urma de anul trecut, le-am platit acum in ianuarie fiindca am fost pe teritoriul Romaniei,n-am platit in fiecare luna ci am platit tot in ianuarie inainte ,chitanta(data platii cum tot sustine juristul acela) este pe ianuarie facuta pe lunile alea 2 retro de anul trecut. Este intr-adevar sanctiune fiindca am platit in ianuarie si de aceia nu se ia in considerare ?? cum spuse juristul ala "binevoitor" ?? si de ce nu vor sa-mi scrie in formularul e 104 perioada ce am platit-o ?? nu vrea nicicum ! ca tot sustine ca nu o poate scrie fiindca am platit in ianuarie. Deci practic, eu nu pot sa fac nimic cu formularul ala, chiar daca il elibereaza, fiindca ei nu vor sa scrie lunile alea retro in formular ca sa dovedesc in Germania, ca cica e sanctiune si se ia doar de la data platii.
Spuneti-mi va rog, chiar este asa cum spune dansul [editat], si nu vor sa scrie perioada acolo chiar daca am platit. Acum platesc in doua locuri si stiu ca asta e ilegal, si imi spune la tel ca e valabila perioada aia
doar in Romania. Cum doar in Romania ?? [editat] Nu te lamureste nimeni si fac uz de putere fiindca ei stiu legea si fac ce vor ei. Va rog spuneti-mi care este adevarul ??
Multumesc anticipat.
Buna ziua.
Va pun aceasta intrebare fiindca ma foarte multe nelamuriri. Asigurarea in Romania nu a fost obligatrie decat din data de 1 ianuarie 2015(din cate stiu eu). Ce nu inteleg este, si am avut un caz la niste rude apropiate in Romania. De ce a trebuit sa plateasca 1 an jumate din urma retro la cnas pt un card european de sanatate cand asigurarea nu este obligatorie ? si iar o cunostinta in varsta, care n-a fost asigurat pana acum a platit din urma doar 6 luni indiferent ca a fost descoperit de foarte multi ani, nu mai cotizase demult la cnas, i s-a spus cumnatului sau(care a umblat sa rezolve problema batranului) ca nu trebuie sa plateasca restul de ani din urma doar ultimele 6 luni. Eu nu inteleg, cum este cu astea 6 luni fiindca a trebuit sa-l spitalizeze ca si-a rupt soldul ? si de ce altii trebuie sa plateasca toti anii din urma indiferent ca asigurarea in Romania nu a fost obligatorie ? Pute-ti sa ma lamuriti va rog, fiindca eu chiar nu stiu ce se intampla si ce drepturi am si ce sunt sumele astea retro, de ce altii platesc , de ce altii nu, de ce e doar pe ultimele 6 luni doar indiferent cat e descoperirea ? Va multumesc.
Va multumesc mult pentru raspuns. Practic, trebuie sa platesc acum in ambele tari si stiu ca aceasta e ilegal. nu vor autoritatile romane sa-mi elibereze pe perioada respectiva fiindca e retro si ca nu pot dovedi .Cred ca cea mai buna solutie si rezolvare este sa platesc aici la asigurarea din Germania si nu ma mai complic, indiferent ca am platit si in Romania, unde prima oara, cand am avut doar chitanta, mi s-a spus ca nu pot sa fac nimci si nu rezolv nimic cu ea. Sunt atat de escroci si neintelegatori, iar cand i-am luat mai tare, fiindca incepusem sa caut pe net dupa raspunsuri si cazuri similare, am citit chiar , ca in multe cazuri au fost dati in judecata de catre alte persoane ca mine si in aceeasi situatia si au castigat. Nu am crezut ca e asa de greu sa rezolvi un amarat de dosar, sau orice dosar sau acte ce trebuie sa le faci la noi, te plimba incolo si incoace pana iti vine ori sa renutnti(poate asta urmaresc ei) ori sa ii dai in judecata ca te mint pe fata ca nu ai inteles cand aia imi spune clar la telefon ca nu a intels cunostinta care ma ajuta, cand telefonul era deschis si am auzit tot. E foarte multa nedreptate si nu inteleg de ce. E din cauza incompetentei functionarilor sau chiar sunt de-a dreptul rautaciosi si aroganti ? Da, sunt achitate sumele retroactiv pe lunile alea 2 si jumate din urma, dar pt alea nu vrea sa-mi dea formularul sa dovedesc ca cica e sanctiune , fiindca eu nu am platit lunar cand am fost in perioada aia in Romania, ci am platit in ianuarie, si astfel se ia in calcul data platii, adica doar ianuarie toata si a mai si trebuit sa platesc si pe februarie si nici acum nu stiu de ce, cand eu pe ianuarie platesc de la jumatatea lunii aici in Germania si deja sunt aici . astfel m-au facut sa platesc in fata in Romania(din nu stiu ce motiv au explicat ei, ca cica asa e legea..eu nu mai intelg nimic) si acum platesc si aici fiindca nu am ce sa fac. E totul foarte neclar si un om de rand trebuie sa se lupte si sa ajunga cu nervii la pamant ca sa faca ceva in tara asta sau sa ajunga sa ii dea in judecata.
Da, poate reusesc ceva cu strainatatea daca astia de la noi sunt in primul rand incompetenti iar in al doilea rand foarte aroganti.
Buna seara.
Va scriu iar, fiindca Casa de asigurari din Romania CNAS nu vor sa-mi elibereze formularul e 104. Sa va spun mai clar cum sta problema. eu am plecat in octombrie anul trecut din Germania, nu am facut aici Abmeldung la primarie pentru ca stiam ca nu stau mai mult de 2-3 saptamani. Au intervenit alte lucruri de rezolvat si am stat pana dupa sarbatori. Cand am venit inapoi din Romania am avut in posta plicuri de la asigurarea din Germania ,ca trebuie sa platesc o anumita suma, pe perioada asta de doua luni si jumate. Am sunat la asigurarea din Germania si ma spus ca nu am fost pe teriroriul Germaniei, ca am fost acasa in tara si cum se poate sa dovedesc asta ca sa nu platesc aici fiindca nu am fost aici. CNAS-ul de acasa cu functionarii si juristii de acolo fooarte "binevoitori" ca te fac sa abia te mai abtii sa nu rabufnesti, au intrebat datele personale din Germania si tot la ce casa sunt di tot le intorceau ca la ploiesti(cand in formularul la partea B ei nu au de aface cu asta, nu e treaba dansilor, cred ca au vrut doar o confirmare) care nu cred ca ii privea, ca unde sunt, la ce casa din Germania, ce adresa am ce cod postal. era o cunostinta cu care vorbeam din Germania prin telefonul pana i-am spus la cunostinta respectiva sa-mi dea pe doamna aia la telefon care le tot intorcea ca la Ploiesti ca ii treuie datele de la AOK si altele. Cunostinta a platit la ANAF pe cele 2 luni jumate acum in ianuarie retro. intrebarea si nelamurirea mea si vreau sa stiu adevarul, este: Juristul de acolo mi-a spus prin telefon ca nu poate sa-mi elibereze formularul e 104 pe perioada aia retro(din urma) de timp de 2 luni, de la jumatatea lui octombrie, pana dupa ianuarie, deoarece nu e luat in calcul si fiindca am platit in ianuarie lunile retro(jum lui octombrie pana dec.), si ca o sa fie luat in calcul doar luna in care s-a facut plata, adica in ianuarie, fiindca atunci e chitanta, si ca pe restul din urma nu poate sa-mi dea formular, ca e ca si cum ar fi sanctiune fiindca am platit din urma si ca eu trebuia sa platesc pe teriroiul Romaniei in fiecare luna, cat am stat in Romania. Eu chiar nu ma inteleg nimic si incep sa-mi pierd rabdarea, cand mi s-a spus clar de catre asigurarea din Germania ca pot cu formularul asta sa dovedesc, nu e problema CNAS-ului ! si acum este culmea ca eu am platit momentan si in Romania si trebuie sa platesc exact pe aceeasi perioada si in Germania, fiindca functionarii aia scarbosi si scuze, dar si incompetenti, fiindca se acuzau reciproc de greseli, ba ca aia e incepatoare, ba ca nu am inteles cunostinta care ma ajuta si tot le intorceau ca la Ploiesti. Varog mult ajutati-ma si spuneti-mi, chiar nu se poate sa platesc din urma ? si sa dovedesc aici ? nu inteleg de ce nu vor functionarii aia scarbosi si rautaciosi sa-mi elibereze dosarul ?? de ce nu e luata perioada aia in considerare din urma, si mi s-a spus ca doar de la data platii, adica, daca a platit cunostiinta aia pentu mine, toata perioada aia din urma de 2 luni jumate in luna ianuarie anul asta si apoi au pus-o sa plateasca si toata ianuarie si februarie, cand eu de la jumatatea lui ianuarie am fost deja aici si vorbisem cu aok-ul. Practic eu acum am platit in doua locuri si nu e legal.am platit in romania lunile alea 2 jum din urma(pe care nu vor sa-mi elibereze formularul e 104 sa dovedesc aici ca cica s platit retro, ca e sanctiune..) si acum platesc exact aceleasi luni si in Germania. Nu e posibil asa ceva, va rog sa ma ajutati sa inteleg ce se intampla.
Va multumesc si astept raspunsul dvoastra.
Buna ziua.
Va scriu, deoarece am urgent nevoie de ajutorul dvoastra in ceea ce priveste Formularul european e 104 pentru a dovedi la casa de asigurari din Germania AOK, ca ma fost pe o perioada de 2 luni jumate plecat din tara, am fost pe teritoriul Romaniei. AOK-ul din Germania mi-a trmis o factura cu o anumita suma de platit la asigurare voluntara, pe astea doua luni jumate.Venisem inapoi in Germania, si cand am vazut factura am sunat si am spus care este o problema si ca nu am fost lunile astea doua pe teritoriul Germaniei, nu ma facut abmeldung la primarie fiindca stiam ca ma intorc mai repede, dar a intervenit alta problema si am ramas mai mult, initial era vorba doar de 2 sau 3 saptamani. Am sunat la AOK din Germania si am spus problema, intreband, cum pot dovedi ca am fost pe teritoriul Romaniei, fiindca nu am fost aici.Acum a platit o cunostinta perioada aceia in Romania. Mi s-a spus ca am nevoie de un formular e 104 cu care pot dovedi. Doamnele si domnul jurist de la cnas din romania , foarte "binevoitori" de altfel, mi-au spus in mare cam ce ar trebui sa fac, dar cu foarte mult tam-tam si intrebari care nu aveau nicio legatura cu formularul e 104 in cauza, cu ceea ce aveam eu nevoie.Nu m-au lamurit nici acum.intrebarea mea si nelamurirea mea este. pot dovedi cu formularul asta ?? fiindca AOK-ul din Germania mi-a spus de formularul acesta, fiindca mi s-a spun de la juridic ca, fiindca eu plates retroactiv, e ca un fel de sanctiune, si ca va fi(poate)luata in considerare suma platita doar de la data in cauza, adica data chitanei(chitanta fiind platit acum o saptamana, am platit retro). De ex, eu am de platit pe 2 luni jumate in urma, si am platit acum 1 saptaman in urma la ANAF suma , si cu chitanta, a mers o cunostinta la CNAS sa inregistreze plata si sa depuna cererea pentru formularul e 104. Nelamurirea cealalta este, daca eu am o persioada de aproape doi ani de neplata descoperiti pe teritoriul Romaniei fiind in tara, ca nu am mai cotizat nefiind obligatoriu.Se poate sa nu-mi elibereze formularul, eu trebuie sa platesc si retroactiv pe perioada aia de doi ani ??
Multumesc.