Buna ziua.
Va pun aceasta intrebare fiindca ma foarte multe nelamuriri. Asigurarea in Romania nu a fost obligatrie decat din data de 1 ianuarie 2015(din cate stiu eu). Ce nu inteleg este, si am avut un caz la niste rude apropiate in Romania. De ce a trebuit sa plateasca 1 an jumate din urma retro la cnas pt un card european de sanatate cand asigurarea nu este obligatorie ? si iar o cunostinta in varsta, care n-a fost asigurat pana acum a platit din urma doar 6 luni indiferent ca a fost descoperit de foarte multi ani, nu mai cotizase demult la cnas, i s-a spus cumnatului sau(care a umblat sa rezolve problema batranului) ca nu trebuie sa plateasca restul de ani din urma doar ultimele 6 luni. Eu nu inteleg, cum este cu astea 6 luni fiindca a trebuit sa-l spitalizeze ca si-a rupt soldul ? si de ce altii trebuie sa plateasca toti anii din urma indiferent ca asigurarea in Romania nu a fost obligatorie ? Pute-ti sa ma lamuriti va rog, fiindca eu chiar nu stiu ce se intampla si ce drepturi am si ce sunt sumele astea retro, de ce altii platesc , de ce altii nu, de ce e doar pe ultimele 6 luni doar indiferent cat e descoperirea ? Va multumesc.