avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurarea obligatorie in Romania
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurarea obligatorie in Romania

Buna ziua.
Va pun aceasta intrebare fiindca ma foarte multe nelamuriri. Asigurarea in Romania nu a fost obligatrie decat din data de 1 ianuarie 2015(din cate stiu eu). Ce nu inteleg este, si am avut un caz la niste rude apropiate in Romania. De ce a trebuit sa plateasca 1 an jumate din urma retro la cnas pt un card european de sanatate cand asigurarea nu este obligatorie ? si iar o cunostinta in varsta, care n-a fost asigurat pana acum a platit din urma doar 6 luni indiferent ca a fost descoperit de foarte multi ani, nu mai cotizase demult la cnas, i s-a spus cumnatului sau(care a umblat sa rezolve problema batranului) ca nu trebuie sa plateasca restul de ani din urma doar ultimele 6 luni. Eu nu inteleg, cum este cu astea 6 luni fiindca a trebuit sa-l spitalizeze ca si-a rupt soldul ? si de ce altii trebuie sa plateasca toti anii din urma indiferent ca asigurarea in Romania nu a fost obligatorie ? Pute-ti sa ma lamuriti va rog, fiindca eu chiar nu stiu ce se intampla si ce drepturi am si ce sunt sumele astea retro, de ce altii platesc , de ce altii nu, de ce e doar pe ultimele 6 luni doar indiferent cat e descoperirea ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:33, 7 Februarie 2016
1. Daca in utlimii 5 ani nu a fost deloc asigurat la sanatate va plati numai pe 6 luni retroactiv.

2. Daca in ultimii 5 ani a fost asigurat o perioada (cat de mica) va plati asigurarea retroactiv pentru toate lunile neplatite din cei 5 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formularul e 104 (totalizarea perioadelor de asigurare) ContSters218018 ContSters218018 Buna ziua. Va scriu, deoarece am urgent nevoie de ajutorul dvoastra in ceea ce priveste Formularul european e 104 pentru a dovedi la casa de asigurari din ... (vezi toată discuția)
Contributia asigurarilor de sanatate anculetz anculetz buna ziua. am si eu o mica problema in legatura cu plata retroactiva a asigurarii de sanatate. am 29 de ani si in 2014 am terminat facultatea de medicina. in ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate GAVRILA  ILEANA GAVRILA ILEANA Buna seara.Am contract de asigurari de sanatate dar nu am mai platit contributia in ultimii 5 ani pt ca nu am realizat venituri ca persoana fizica.Am o firma ... (vezi toată discuția)