avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurari de sanatate

Buna seara.Am contract de asigurari de sanatate dar nu am mai platit contributia in ultimii 5 ani pt ca nu am realizat venituri ca persoana fizica.Am o firma care a functionat pe toata aceasta perioada,fiind asociat unic,fara salariu.Nu am avut dividende si nu am avut de unde sa platesc.Vreau sa ma angajez acum cu carte de munca si sa pot beneficia de asigurare de sanatate.M-am interesat la CNAS si mi s-a spus ca trebuie sa platesc din urma pe ultimii 5 ani.Nu inteleg de ce trebuie sa platesc daca nu am beneficiat deloc de servicii medicale si nici nu am avut venituri.Nu am primit niciodata vreo informare de la CNAS cu privire la restantele de achitat. Ce sa fac? Multumesc
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 16:46, 16 Noiembrie 2010
din pacate de casa de asigurari de sanatate nu scapati, aveati si contract de asigurare incheiat cu ei , asta inseamna ca v-ati obligat sa platiti asigurarea de sanatate , chiar daca nu a-ti obtinut nici un venit in aceasta perioada erati obligata sa fiti asigurata in sistemul de sanatate si sa virati contributia la suma minima sau salariul mediu pe economie garantat in plata indiferent daca beneficiati sau nu de serviciile medicale!
Din pacate monimiron are dreptate si unde este lege fie ca ne convine fie nu trebuie sa ne supunem ei.

Faptul ca ati incheiat un contract nu determina obligatii care nu sunt stabilite prin legea asigurarilor de sanatate.
Exista obligativitatea contributiilor dar conditia este aceea a realizarii veniturilor.Spuneti ca nu ati avut dividende.In acest caz nu aveti obligatia de plata.
Pentru a deveni asigurat este nevoie sa platiti contributiile retroactiv-pentru 6 luni.
Parerea mea.:)
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
floare _de_ colt, utilizator
Subscriu ce a spus floare de colt. Contractul de asigurat nu implica obligatia de a plati contributia, ci invers. Plata contributiei permite dreptul de a fi asigurat.

Intrucat in perioada de prescriptie nu ati realizat nici un venit in ultimii 5 ani va incadrati la art 259 al 7, pct a. Deci va trebui sa platiti contributia pe ultimele 6 luni la salariul minim pe economie.

@monimiron
Calitatea de asigurat este un drept nu o obligatie. Aceasta aduce unele obligatii, cum ar fi inscrierea la un medic de familie, etc
( gasiti mai multe pe [ link extern ] ).
Insa in nici un caz nu si obligativitatea contributiei. Obligativitatea contributiei este data de legea 95/2006.

@ Adrian.Tudor,
unde este lege fie ca ne convine fie nu trebuie sa ne supunem ei.
Corect, dar legea spune ca nu are obligatia sa plateasca contributia pe ultimii 5 ani.
Ultima modificare: Marți, 16 Noiembrie 2010
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cnas andreeatoth555 andreeatoth555 CONTRIBUTIE CNAS VA ROG SA-MI SPUNETI DACA EU SUNT PENSIONARA DE BOALA DIN 19.07.2007 SI AM AVUT UN APARTAMENT INCHIRIAT UNEI FIRME SI PENTRU CARE AM ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate otilia321 otilia321 Buna ziua. In situatia in care o persoana nu are loc de munca este obligata sa faca asigurare de sanatate? Daca da, unde anume? Daca se imbolnaveste mai poate ... (vezi toată discuția)
Contributie de asigurari sociale de sanatate pfa niculaucarmen niculaucarmen am primit de la Casa de Asigurari de Sanatate o decizie de impunere care constituie si instiintare de plata. Sunt persoana fizica autorizata si desfasor ... (vezi toată discuția)