avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Activitate AnaMaria59

Activitate AnaMaria59

freeelis a scris:

Temeiul de drept al incetarii este art.61 lit.a C.mun. si nu art.63 alin.1 C.mun., in speta dvs.

Daca suntem in 11.08.2011, cum ii desfaceti c.i.m. incepand cu data de 14.08.2011?
Prin urmare, daca in aceasta perioada intervine alte modificari alte statutului acelei persoane data incetarii c.i.m. stabilita nu mai are nicio relevanta, deoarece pe durata c.m. este interzisa concedierea.



In regula. Multumesc
Angajatului i s-a desfacut contractul de munca in baza art 63 (1), tentativa de furt. Am urmat pasii prevazitu de lege si pe data de 14 urmeaza sa intre decizia in vigoare, practic inceteaza colaborarea.
Daca am un angajat caruia i-am desfacut contractul de munca, acesta are dreptul sa isi ia concediu medical? Mentionez ca din data de 14 august se va desface practic contractul de munca.
Răspuns la discuția Inregistrarea audio
AnaMaria59 a scris:

andymaurul a scris:

Potrivit art.251 din Codul Muncii,in calitate de administrator,nu puteti lua o masura disciplinara impotriva unui angajat ( cu exceptia avertismentului scris) fara a efectua o cercetare disciplinara,asa cum aceasta este prevazuta in acest articol.In caz contrar,aceasta masura este lovita de nulitate si da dreptul angajatului de a se adresa instantei de judecata,ceea ce s-a si intamplat ,in speta.Cititi,va rog,art.251.


Contractul ie este desfaut incepand cu data de 15 august. Astazi mi-a zis ca si-a luat condiu medical. Are voie sa faca lucrul aceste? Pot sa ii mai desfac contractul de munca?
Răspuns la discuția Inregistrarea audio
andymaurul a scris:

Potrivit art.251 din Codul Muncii,in calitate de administrator,nu puteti lua o masura disciplinara impotriva unui angajat ( cu exceptia avertismentului scris) fara a efectua o cercetare disciplinara,asa cum aceasta este prevazuta in acest articol.In caz contrar,aceasta masura este lovita de nulitate si da dreptul angajatului de a se adresa instantei de judecata,ceea ce s-a si intamplat ,in speta.Cititi,va rog,art.251.


Cat dureaza un astfel de proces?
Răspuns la discuția Inregistrarea audio
AnaMaria59 a scris:

andymaurul a scris:

Nu este suficient,cititi cu atentie art.248,251(in special),252 din Codul Muncii.
In opinia mea,decizia de concediere pe care ati emis-o este lovita de nulitate.Nu ati efectuat cercetarea disciplinara,nu l-ati convocat in scris,etc.
Instintarea am facut-o la 2 saptamani dupa eveniment.In instintare i-am adus la cunstinta ca din data de 14 august ii va fi desfacut contractul de munca. Angajatul a depus contestatie in aceiasi zi. La 5 zile dupa am avut sedinta cu angajatul in cauza, liderul de sidicat si directorul de productie. In urma discutiei si a raportului intocmit am decis decis desfacerea contractului de munca.
Trebuia sa procedez in alt mod?


ART. 248
(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul sãvârşeşte o abatere disciplinarã sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzãtor funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o duratã ce nu poate depãşi 60 de zile;
c) reducerea salariului de bazã pe o duratã de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de bazã şi/sau, dupã caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadã de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinarã a contractului individual de muncã.
(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege specialã, se stabileşte un alt regim sancţionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sancţiunea disciplinarã se radiazã de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacã salariatului nu i se aplicã o nouã sancţiune disciplinarã în acest termen. Radierea sancţiunilor disciplinare se constatã prin decizie a angajatorului emisã în formã scrisã.


ART. 251
(1) Sub sancţiunea nulitãţii absolute, nicio mãsurã, cu excepţia celei prevãzute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusã mai înainte de efectuarea unei cercetãri disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfãşurãrii cercetãrii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicitã de cãtre angajator sã realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea fãcutã în condiţiile prevãzute la alin. (2) fãrã un motiv obiectiv dã dreptul angajatorului sã dispunã sancţionarea, fãrã efectuarea cercetãrii disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetãrii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sã formuleze şi sã susţinã toate apãrãrile în favoarea sa şi sã ofere persoanei împuternicite sã realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le considerã necesare, precum şi dreptul sã fie asistat, la cererea sa, de cãtre un reprezentant al sindicatului al cãrui membru este.

ART. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisã în formã scrisã, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luãrii la cunoştinţã despre sãvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data sãvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulitãţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinarã;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncã sau contractul colectiv de muncã aplicabil care au fost încãlcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlãturate apãrãrile formulate de salariat în timpul cercetãrii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevãzute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuatã cercetarea;
d) temeiul de drept în baza cãruia sancţiunea disciplinarã se aplicã;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestatã;
f) instanţa competentã la care sancţiunea poate fi contestatã.
(3) Decizia de sancţionare se comunicã salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicãrii.
(4) Comunicarea se predã personal salariatului, cu semnãturã de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandatã, la domiciliul sau reşedinţa comunicatã de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestatã de salariat la instanţele judecãtoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicãr



Ce trebuie sa inteleg prin cercetare disciplinara?
Răspuns la discuția Inregistrarea audio
andymaurul a scris:

Aceasta inregistrare nu este considerata proba in instanta de judecata.Daca ati folosit aceasta inregistrare ca temei pentru concedierea angajatului,ati gresit.Concedierea unui angajat se face dupa cercetarea dispusa de Codul Muncii,in urma careia se stabileste vinovatia acestuia,nu dupa inregistrari neautorizate.

Concediera am facut-o pe baza unui raport, intocmit in acea zi, pe baza spuselor unui alt angajat, care l-a vazut pe cel in cauza fugind de la locul unde se aflau produsele. Mentionez, ca angajatul care mi-a relatat cele intamplate, ar fi gasit produse in zona unde l-a vazut pe cel in cauza, dar asta la vreo 20 de minute dupa. Pe baza celor relatate de angajat s-a intocmit raportul si am decis desfacerea contractului de munca.Inregistrarea am facut-o imediat dupa ce mi s-au relatat faptele.

Răspuns la discuția Inregistrarea audio
andymaurul a scris:

Aceasta inregistrare nu are nici o valoare juridica,asa ca nu va puteti intemeia apararile in baza acesteia.

Daca isi recunoaste vina de ce nu pot sa o folosesc?
Eu pot fi acuzata ca l-am inregistrat fara voia lui daca vreau sa o folosesc?
Sunt patroana unei firme de confectii din Buzau. Mi s-a adus la cunostinta ca un angajat al firmei a incercat sa sustraga anumite produse din firma. L-am chemat in biroul meu si l-am inregistrat (fara sa ii cer acordul). In acea inregistrare angajatul isi recunoaste vina. I-am desfacut contractul de munca in baza art 63 (1) din codul muncii. Acum, acest angajat vrea sa ma dea in judecata pt ca l-am inregistrat fara voia lui. Mentionez ca vreau sa folosesc inregistrarea intr-un eventual proces. Pot sa fac lucrul acesta? Pot fi acuzata pentru ca l-am inregistrat fara acordul lui?