avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Activitate pirvan_petruta@yahoo.com

Activitate pirvan_petruta@yahoo.com

Draga mea, asta este o chestiune de bun simt, elementara. Asa cum tu ca persoana fizica te identifici prin nume si prenume si in momentul in care iti asumi o obligatie printr-un act il semnezi, tot asa, societatea care este o structura organizatorica, se identifica prin denumire si incheie contracte prin stampilarea lor. Tu de ce crezi ca au nevoie societatile,fundatiile,asociatiile si alte persoane juridice de stampila? Desigur din foarte multe considerente dar si pentru a putea incheia acte juridice in numele sau (al societatii) si nu in numele administratorilor sau a celorlati reprezentanti.Dar ca sa te convingi du-te in fata unei autoritati , oricare, cu un act semnat de reprezentant fara stampila si vezi ce se intampla.
"Succesuri"
Daca pe actul cu pricina nu figureaza stampila persoanei juridice nu-i este opozabil. Deci, stampila este cea care face dovada achiesarii persoanei juridice fata de actul respectiv. Simpla semnatura a reprezentantului face ca actul sa-i fie opozabil numai lui.
exista multe articole abrogate pentru ca n-au mai corespuns cu realitatea, insa un nou cod civil nu a mai fost adoptat de cand cel prezent este in vigoare adica de prin 1865. asa incat in principiu e bun orice cod mai recent. eu de pilda am unul din 1996 si e foarte bun pt ca face referire la articolele abrogate.
multa bafta cu garajul!
ati sesizat foarte bine. se face distictia in art 494 intre constructorul de rea credinta si cel de buna credinta. Buna credinta se prezuma asa incat daca in cadrul unui proces o parte invoca reaua credinta a celeilalta perti trebuie sa aduca dovezi in acest sens. Ce inseamna buna credinta? d.voastra sunteti de buna credinta pt ca o data aveti un titlu adica actul de inchiriere si foarte important nu ati stiut in momentul incheierii acestuia ca terenul se afla in proprietatea unei persoane private, pt ca actul a fost incheiat cu Consiliul Local, in calitatea sa de detinator al terenului. Nu conteaza faptul ca dupa aceea ati aflat care este adevarata conditie juridica a acelui teren, ci doar faptul ca in momentul incheierii actului nu o cunosteati.
Deci numai constructorul de rea credinta intra sub incidenta art 494 paragraf 1 si 2.
d.voastra fiind de buna credinta, pt ca nu ati cunoscut viciile titlului d.voastra, adica nu ati cunoscut adevaratul proprietar, crezand ca acesta este Consiliul Local, asa cum v-am explicat, trebuie sa primiti de la proprietar contravaloarea materialelor folosite sia muncii depuse. acetsa, proprietarul terenului nu mai poate cere ridicarea constructiei caci va deveni proprietar al acesteia dar cu unica conditie sa va despagubeasca cum am precizat.
Atentie daca proprietarul terenul hotaraste sa va plateasca contravaloarea materialelor si a muncii,existand si posibilittatea ca el sa plateasca o suma de bani egala cu crestera valorii fondului, se are in vedere valoarea acestora ( a materialelor si a muncii) din momentul efectuarii lucrarii si nu din momentul pronuntarii hotararii judecatoresti.
in ceea ce priveste pretul chiriei pe care proprietarul poate sa-l ceara in acest sens nu pot sa va raspund caci nu stiu, dar mi-e greu sa cred ca exista vreo restrictie, asa incat probabil ca el poate sa ceara cat vrea. nu stiu insa. aici mai interesati-va.
da, intradevar chiriasul in cazul asta are un drept de superficie asupra terenului in conditiile in care are un act de vanzare-cumparare asupra garajului amplasat pe acel teren. ideea era insa ca domnul cu garajul poate si va fi despagubit pentru constructia dumisale pantru ca altfel am fi in situatia unei imbogatiri fara justa cauza. e clar ca in urma acestei actiuni, adica dupa ce va fi despagubit va trebui sa-si gaseasca un alt garaj.;)
va sfatuiesc sa mergeti la art 494 c. civ.
este vorba despre accesiunea imobiliara artificiala.. in onformitate cu art 494 proprietarul terenului are dreptul de a invoca accesiunea si de a dobandi dreptul de proprietate asupra lucrarilor, constructiilor, etc, cu obligatia de a-l despagubi pe constructor (adica pe d.voastra).dumneavoastra sunteti in situatia constructorului de buna credinta, intrucat aveti un titlu, un act ale carui vicii v-au fost necunoscute, respectiv nu stiati ca terenul respectiv este privat, intrucat contractul de inchiriere l-ati incheiat cu Consiliul respectiv. e suficient faptul ca buna credinta a existat in momentul incheierii contractului. asadar din momentul in care proprietarul terenului invoca dreptul de accesiune sunteti indreptatit sa mergeti la instanta sa introduceti o actiune in realizarea creantei. termenul de prescriptie este cel stipulat de decretul 167/ 1958, adica 3 ani.
multa bafta