avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Este obligatorie stampilarea contractelor?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Este obligatorie stampilarea contractelor?

Buna ziua, vreau sa stiu daca este obligatorie stampilarea contractelor in general si ce text de lege reglementeaza asta.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:40, 25 Noiembrie 2008
O intrebare foarte buna.
Aplicarea stampilei este o cutuma. Nu este prevedere legala.
De principu contractul poate fi executat oricum in materie comerciala.
Daca insa apar neintelegeri intre parti lipsa stampilei va poate crea probleme in instanta.

avocat Claudiu Lascoschi
Doctrina juridica mentioneaza modurile in care poate fi incheiat contractul si anume "negotium juris" (manifestarea vointei de incheia un contract) si "instrumentum probationem" (suportul material prin care se poate dovedi contractul). Pentru aceasta a doua sintagma Codul civil prevede doua moduri de constituire: act autentic (incheiat de regula in fata notarului) si in act sub semnatura privata (incheiat intre parti fara a se prezenta la notariat sau la vreo institutie abilitata). In ambele situatii legea nu se refera decat la semnarea lor de catre parti, deci actele incheiate fie in forma autentica fie sub semnatura privata sunt valabile daca sunt iscalite de catre parti. Intr-adevar, nu se precizeaza ca stampilarea contractelor este o conditie pentru validitatea acestora, insa stampila unei societati aplicata langa semnatura reprezentantului legal reprezinta o dovada foarte importanta in cazul unui eventual litigiu, proba care poate cantari enorm in probatiunea unei obligatii pe care un debitor o poate avea fata de dumneavoastra.

Cu respect
M.Popa
Daca pe actul cu pricina nu figureaza stampila persoanei juridice nu-i este opozabil. Deci, stampila este cea care face dovada achiesarii persoanei juridice fata de actul respectiv. Simpla semnatura a reprezentantului face ca actul sa-i fie opozabil numai lui.
Si in care lege scrie asta?

Alte discuții în legătură

Este opozabila semnatura aplicata cu stampila? Oceania Oceania Poate un mandatar imputernicit prin procura notariala sa intocmeasca acte in numele mandantului si sa foloseasca o stampila cu semnatura? Este legala folosirea ... (vezi toată discuția)
Importanta stampilei si a antetului bufa bufa Antetul si stampila unei dispozitii ce reprezinta si cata importanta au ? (vezi toată discuția)
Nelamurire camiha camiha O O.N.G are in componenta Consiliului Director ca PRESEDINTE- o persoana juridica, ca VICEPRESEDINTE - o persoana juridica si alti MEMBRI. Precizez ca ... (vezi toată discuția)