Va prezint urmatoarea speta:
-26 dec 2010 orele 2.40 am avut accident de circulatie in care eu (X) am fot lovit in intersectie de o masina condusa de Y ce a intrat pe rosu (exista pv contraventie in care vinovat de producerea accidentului este conducatorul auto Y si mi se elibereaza si autorizatie de reparatie);
-imediat se ia legatura cu societatea de asigurari, aceasta trimite un inspector care imi pozeaza auto si deschide dosar de dauna ;
-in data de 13 ian 2011 conducatorul auto vinovat Y contesta in instanta procesul verbal de contraventie;
-in data de 24.02.2011 societatea de asigurari imi trimite o adresa prin care refuza la plata cererea de despagubirea pe motiv ca persoana vinovata de producerea accidentului sunt eu, pe motiv ca “nu am acordat prioritate vehiculelor care circulau prin intersectie la momentul respectiv”;
-in data de 21.03.2011 am comunicat societatii de asigurari ca raspunsul nu imi este opozabil, ca in PV de contraventie –intocmit de IPJ- vinovat de producerea accidentului este conducatorul auto Y ; La aceasta adresa nu am mai primit niciun raspuns;
-in data de 26.06.2012 revin cu adresa catre societatea de asigurari pentru acceptarea dosarului de dauna deschis, adresa la care am anexat copie legalizata dupa hotararea judecatoreasca pronuntata in dosarul la contestatia formulata la procesul-verbal de contraventie seria... nr.... de numitul Y in care s-a hotarat ca vinovat de producerea accidentului de circulatie din data de 26.12.2010 se face conducatorul autoturismului marca ........... cu numarul de circulatie ........., respectiv dl. Y;
-In data de 13.09.2012 un service auto mi-a intocmit la solicitarea mea un DEVIZ ANTECALCUL -fara a vedea masina- in baza procesului verbal de contraventie, a autorizatiei de reparatie si a unor fotografii facute de mine in timpul reparatiei la piesele deteriorate in urma accidentului si care nu puteau fi vazute la data intocmirii autorizatiei de reparatie. Mentionez ca devizul a fost facut in programul Audatex, program adoptat de majoritatea societatilor de asigurari, si care foloseste manopera de reparatie si preturile la piesele de origine acceptate de fabricantul autoturismului ;
-in februarie 2013 m-am deplasat la societatea de asigurari unde le-am comunicat ca nu mi-au raspuns la adresa prin care solicitam aprobarea dosarului de dauna intrucat asa cum reiese din hotararea judecatoreasca vinovat de producerea accidentului de circulatie este dl Y asigurat al societatii respective, si in consecinta sa accepte dosarul. De la societatea de asigurari mi-a fost inmanata o adresa -spunandu-mi ca aceasta mi-a fost comunicata si acasa- prin care societatea de asigurari isi mentine punctul de vedere precum ca eu sunt vinovata de producerea accidentului -contrar hotararii judecatoresti pronuntata de instanta la dosarul in cauza.
Mentionez ca masina imi era indispensabila, si am reparat-o in regie proprie folosind piese de la parcurile de dezmembrari in detrimentul elementelor de confort si siguranta (nemontarea aerbag-urilor iar masina intra mai greu in viteza a-II-a).
Intrebari:
1.Cum imi pot recupera banii care mi se cuvin prin lege de la firma de asigurari?
2.Pot sa cer despagubiri 0.2% la valoarea devizului antecalcul de la data la care le-am trimis hotararea judecatoreasca?
3.Masina are prima inmatriculare in tara in 2006. Daca doresc sa o vand cumparatorul imi scade din pret taxa pentru timbrul de mediu. O pot invoca si pe aceasta in instanta ca despagubire?
Pe data de 15 nov. pronuntarea s-a amanat pe 21.nov.
Solutie in data de 21.nov.:
"În baza art. 278/1 alin. 8 lit. a Cod procedură penală respinge, ca nefondată, plângerea formulată de către petenta SC .... împotriva soluţiei de neîncepere a urmăririi penale dispuse prin rechizitoriul nr. ......./P/2011 din 14.06.2012 al Parchetului de pe lângă Judecătoria W, privind pe intimatul ....................... Menţine soluţia contestată, dispusă prin rechizitoriul nr. ........../P/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria W, în ceea ce-l priveşte pe acest intimat-făptuitor. În baza art. 192 alin. 2 Cod procedură penală obligă petenta la plata cheltuielilor judiciare, în sumă de 50 lei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 21 11.2012."
Acum va trebui sa cer repunerea in drepturi.
Daca am uitat sa cer cheltuieli de judecata, mai pot face ceva?, imi mai da voie legea sa le solicit?
Multumesc tuturor care mi-au raspuns la intrebari-uneori formulate mai greoi, raspunsurile mi-au fost de un real folos!
Este foarte important ce spuneti, dar trebuie invocat si cadrul legal unde este prevazut -asta in perspectiva unor "meciuri" viitoare (neplata CAS pe perioada desfacerii CIM cand la reintegrare am primit drepturile salariale dar facand adresa catre casa de pensii mi s-a comunicat ca angajatorul nu a platit nimic pe perioada cat am avut CIM desfacut-reamintesc faptul ca am avut CIM desfacut. am castigat la Tribunal si Curtea de Apel, am fost reintegrat, iar de a doua zi dupa reintegarre mi s-a suspendat CIM in baza unei plangeri penale.)
Pe data de 08.nov avocatul meu a reusit sa obtina judecarea cauzei-deci s-a judecat, pronuntarea amanandu-se pentru data de 15 nov.
Hotararea care se va da este definitiva? -in decizia de suspendare emisa de angajator se prevede suspendarea CIM al meu pana la solutionarea definitiva a plangerii penale formulata de angajator.
... si multumesc mult!
Amanat pe 8 nov. la solicitarea societatii. A fost anexat un act medical.Nu stiu ce motiv ar putea invoca pe 8 nov pentru amanare-poate ca la acea data este prezenta la alta instanta, desi societatea are 5 juristi angajati.
Nu se poate face nimic pentru hartuirea asta?
Solutie ICCJ:
Respinge, ca nefondata, cererea formulata de petenta -societatea "Z"- pentru stramutarea judecarii cauzei ce formeaza obiectul dosarului nr............ al Judecatoriei "W". Obliga petenta la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva.
Acum astept termenul de 25.10.2012. Va trebui sa mai vad odata dosarul deoarece societatea "Z" obisnuieste sa depuna documente fara legatura cu cauza-pentru inducerea in eroare a instantei si obtinerea de noi termene.
Inca odata, va multumesc mult!
Asta am inteles ca din prima zi de reintegrare, societatea "Z" va trebui sa imi plateasca drepturile salariale din urma, dar eu am platit deja penalizari la intretinere peste 300 ron, iar la o banca am doua carduri de cumparaturi pe care nu le-am folosit si la care pentru administrare am de platit penalitati de peste 800 ron. Nu stiu daca in instanta impotriva societatii "Z" as avea castig de cauza pentru plata acestor penalitati.