Buna ziua,
Eu cred ca a incalcat art.496 alin.4 Cod Civil si in acest fel afecteaza legaturile personale cu minorul. Pe internet am gasit urmatoarele:
Protejarea legăturilor personale ale minorului/Returnarea copilului la adresa de unde a fost "răpit"
Probleme practice
În practică se pot întâlni foarte multe situații în care unul dintre părinți ia copilul în mod abuziv de la locuința conjugală și se mută în timpul divorțului, sau chiar înainte de a fi depus actele de divorț, la o altă adresă. Acest tip de acțiune este ilegală încălcând prevederile art. 496 din noul cod civil, locuința minorului fiind, în mod evident cea la care, de comun acord, cei doi părinți au decis de comun acord, anterior acestei acțiuni, ca minorul să locuiască.
Rolul organelor de poliție în returnarea minorului la locuința sa
Dacă unul dintre părinți schimbă în mod abuziv locuința minorului, acestă situație este echivalentă cu cea a răpirii internaționale de minori, situație care însă, fiind la nivel național, poate și trebuie rezolvată de urgență de către organele statului. Este de datoria organelor statului să protejeze dreptul copilului de a nu îi fi schimbată în mod abuziv locuința prin sancționarea contravențională a părintelui abuzator care nu returnează copilul la locuința sa. La acest moment nu există o metodologie de intervenție pentru cazurile copiilor răpiți de către părinții lor. ARPCC are în lucru o astfel de metodologie, care poate fi consultată aici
In concluzie nu stiu cum e mai bine sa procedez:
1) Depun plangere la politie.
2) Depund doar la dosarul de divort o informare cu ce s-a intamplat cu solicitare de suplimentare probe pentru a se dovedi cele afirmate.
3) Alte probuneri?
Multumesc