avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Activitate Emil72

Activitate Emil72

Referitor la art.379 cod penal aveti dreptate, nu se aplica in cazul meu.
Referitor la art.496 alin.4 cod civil consider ca se aplica si voi depune plangere la procesul de divort.
Multumesc
Stimate domnule Martonze, aveti perfecta dreptate, avem drepturi egale asupra copilului, iar sotia poate sa plece oricand de acasa (fara copil) daca doreste. Problema este ca suntem in divort de 10 luni de zile, timp in care sotia nu a dorit sa plece de acasa, deoarece nu avea nici un motiv. Nici acum nu a avut un motiv, dar asa a considerat ea ca are drepturi depline asupra copilului.
Eu as putea foarte usor sa merg in locurile pe care stiu ca le frecventeaza cu copilul (mall, parc) si sa vorbesc cu copilul si sa-l convig sa mearga acasa (promisiuni de jucarii, dulciuri etc.) dar nu doresc sa-mi "prostesc" copilul asa cum face mama doar ca sa vina acasa si sa-l transform intr-o minge de ping-pong. Eu vreau sa rezolv problema legal, fara a afecta copilul si fara sa stau 3 luni de zile fara sa-l vad (peste 3 luni e fixat urmatorul termen in proces).
Iar art.496 alin.4 Cod Civil se refera inclusiv la locuinta comuna din timpul casatoriei.
Multumesc
Art. 379 Noul Cod Penal Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului Infracţiuni contra familiei

(1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost î ncredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Acum nu vreau sa fiu inteles gresit. Personal as prefera sa depun doar la dosarul de divort o "plangere" in acest sens, dar nu vreau sa am surpriza ca judecatoarea sa-mi spuna ca trebuia sa fac plangere la politie.
Mai mentionez ca minorul este egal atasat de ambii parinti si are 7 ani.
Multumesc
Buna ziua,
Eu cred ca a incalcat art.496 alin.4 Cod Civil si in acest fel afecteaza legaturile personale cu minorul. Pe internet am gasit urmatoarele:

Protejarea legăturilor personale ale minorului/Returnarea copilului la adresa de unde a fost "răpit"

Probleme practice
În practică se pot întâlni foarte multe situații în care unul dintre părinți ia copilul în mod abuziv de la locuința conjugală și se mută în timpul divorțului, sau chiar înainte de a fi depus actele de divorț, la o altă adresă. Acest tip de acțiune este ilegală încălcând prevederile art. 496 din noul cod civil, locuința minorului fiind, în mod evident cea la care, de comun acord, cei doi părinți au decis de comun acord, anterior acestei acțiuni, ca minorul să locuiască.

Rolul organelor de poliție în returnarea minorului la locuința sa
Dacă unul dintre părinți schimbă în mod abuziv locuința minorului, acestă situație este echivalentă cu cea a răpirii internaționale de minori, situație care însă, fiind la nivel național, poate și trebuie rezolvată de urgență de către organele statului. Este de datoria organelor statului să protejeze dreptul copilului de a nu îi fi schimbată în mod abuziv locuința prin sancționarea contravențională a părintelui abuzator care nu returnează copilul la locuința sa. La acest moment nu există o metodologie de intervenție pentru cazurile copiilor răpiți de către părinții lor. ARPCC are în lucru o astfel de metodologie, care poate fi consultată aici

In concluzie nu stiu cum e mai bine sa procedez:
1) Depun plangere la politie.
2) Depund doar la dosarul de divort o informare cu ce s-a intamplat cu solicitare de suplimentare probe pentru a se dovedi cele afirmate.
3) Alte probuneri?
Multumesc
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez in cazul in care sotia a plecat de acasa cu copilul in timpul divortului, fara acordul meu (sotia nu a avut nici un motiv temeinic de a parasii domiciliul, doar bunul ei plac). Din cate stiu, a incalcat prevederile art.496 alin.4 Cod civil care precizeaza:
"(4) Locuinţa copilului, stabilită potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege."
Mentionez ca procesul este in faza "repus pe rol" (dupa ce ramasese in pronuntare) deoarece judecatoarea a mai cerut o adeverinta, iar sotia a parasit domicilul dupa aceasta sedinta.
Multumesc.
Buna ziua,
As dori sa stiu daca am dreptul sa cer asiguratorului o copie a dosarului de dauna, eu fiind soferul pagubit.
Multumesc anticipat
Răspuns la discuția Dauna totala pe RCA
Se poate un raspuns macar la intrebarea:
1. Asiguratorul poate stabili "valorea ramasa" (valoarea epavei) la 25% din valoarea masinii, fara sa faca in nici un fel dovada cum a ajuns la acest procent?
Va multumesc anticipat
Răspuns la discuția Dauna totala pe RCA
Chiar nu ma poate ajuta nimeni cu un raspuns?
Multumesc
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri intr-un caz de dauna totala. Sunt persoana pagubita intr-un accident rutier, iar asiguratorul mi-a facut o oferta cu care nu sunt de acord. As dori sa stiu urmatoarele lucruri:
1. Asiguratorul poate stabili "valorea ramasa" (valoarea epavei) la 25% din valoarea masinii, fara sa faca in nici un fel dovada cum a ajuns la acest procent?
2. Are asiguratorul obligatia sa-mi comunice ca pentru solutionarea dosarului se aplica prevederile ordinului CSA 14 / 2011? Ce consecinte suporta asiguratorul daca nu o face?
3. Asiguratorul nu mi-a comunicat o copie a procesului-verbal de constatare a pagubelor asa cum prevede art.41 din ordinul 14/2011. Practic nu mi-a comunicat documentele care trebuie sa le depun la dosar. Ce consecinte suporta asiguratorul in acest caz?
4. In caz de dauna totala, este asiguratorul obligat sa-mi comunice ca pot depune acte cu reparatiile/intretinerea curenta a masinii pentru a calcula coeficientul de uzura al masinii?
5. In caz de dauna totala, este asiguratorul obligat sa-mi comunice ca pot depune dovada de radiere si dovada de predare a epavei la o firma specializata de dezmembrari si reciclare, in vedere calcularii valorii epavei?
6. Ce se intampla daca asiguratorul si-a motivat refuzul de plata din cauza lipsei unor documente solicitate, iar ulterior, la interval de cateva zile, am depus la dosar exact documentele cerute? Este asiguratorul obligat sa imi dea un raspuns, fie el pozitiv sau negativ?
Sper ca nu am exagerat nu numarul mare de intrebari si va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc pentru raspunsurile acordate.