avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Datorii acumulate intre divort si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Datorii acumulate intre divort si partaj

Buna ziua,
Situatia este urmatoarea:
Divortul a avut loc in decembrie 2007 iar partajul, inceput in 2008, s-a finalizat abia in decembrie 2010. Masa bunurilor partajate a reprezentat-o un teren agricol, dobandit in timpul casatoriei, care a fost impartit, conform hotarii judecatoresti, in cote de 75%-25%. In toata aceasta perioada, 2008-2010, impozitul pe terenul in discutie nu a fost platit.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Cine si in ce cote trebuie sa plateasca impozitul in perioada dintre divort si partaj ,respectiv 2008-2010? Se plateste in cote 75%-25% sau 50%-50%, considerandu-se ca a fost bun comun, stapanit in cote egale, pana la incheierea partajului?
Fac mentiune ca pe titlul de proprietate erau trecuti ambii soti pana in decembrie 2010, data pronuntarii partajului, fara a se mentiona cote ci doar calitatea de soti.
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2011
Emil72, utilizator
Cel mai recent răspuns: Emil72 , utilizator 01:01, 23 Septembrie 2011
conf. cotelor date de instanta
Dar instanta nu a facut nicio referire la modul de plata a acestor impozite. Daca de exemplu pentru anul 2007, adica in timpul casatoriei, unul dintre soti a platit impozitul, daca ar fi asa cum spuneti dumneavoastra, inseamna ca parte cealalta ar trebui sa-i achite diferenta de cota ceea ce nu mi se pare in regula. Pe ce regula se stabileste din ce an se plateste in cote de 75%-25%? In primul an dupa divort? Mi se pare corect ca hotarirea de partaj sa se aplice doar incepand cu data pronuntarii si nu sa produca efecte retroactiv.
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2011
Emil72, utilizator
Pai nu se aplica retroactiv. Din momentul divortului impozitul se plateste conform cotelor date de instanta.

Daca unul dintre soti a platit impozitul pe un imobil inainte de divort nu poate sa ceara restituirea unei sume reprezentand cota parte. Deci impozitul se plateste conform cotelor urmatorul an.
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Imi puteti spune va rog pe ce texte de lege se bazeaza aceasta metodologie de aplicare a cotelor?
Mie mi se pare corect ca, atat timp cat partajul nu a avut loc, bunurile comune sa fie tratate in continuare ca bunuri comune, cu prezumtia de cote egale, pana la pronuntarea unei hotarari de partaj.
Va mutumesc.
Doresc sa mai fac o precizare. Nefiind data o hotarare de partaj, terenul a fost folosit in mod egal de cei doi soti in perioada 2008-2010, deoarece nu aveau de unde sa stie care vor fi cotele date de instanta. Este atunci corect ca un bun comun, folosit in mod egal de ambii soti dupa divort, sa fie impozitat in cote diferite intre soti pentru perioada premergatoare pronuntarii partajului?
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Divort cu minor si prima casa bubulina2008 bubulina2008 Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: - ne-am casatorit in 2010, in 2011 ne-am achizitionat un apartament prin prima casa; creditul este doar pe numele ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune zeciualex zeciualex am cumparat impreuna cu concubina o proprietate casa si teren. intre timp a devenit sotie. dupa o perioada am divortat. acum as vrea sa impart in doua ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa 12 ani utilizatorx utilizatorx Buna ziua! As vrea sa stiu daca se mai poate face partaj dupa 12 ani de la divort pe un teren ramas in proprietate comuna si daca cheltuielile impuse de asta, ... (vezi toată discuția)