partajul poate fi solicitat oricand si nu ati pierdut dreptul de proprietate daca nu ati deschis timp de 12 ani o astfel de actiune.
Cheltuielile, in mod firesc, se imparte egal, insa e important si cum vede celalalt sot problema, in cazul in care se face impartirea la notar.
1.În conformitate cu disp. art.728 C.civ., nimeni nu poate fi obligat să rămână în stare de indiviziune, astfel încât un coindivizar poate oricând cere împărţirea materială a bunurilor comune, dreptul indiviz fiind transformat într-un drept diviz şi exclusiv.
2. În conformitate cu disp. art.6739 C.proc.civ., la formarea şi atribuirea loturilor, instanţa va ţine seama, după caz, de acordul părţilor, de mărimea cote-părţi ce se cuvine fiecăreia ori de masa bunurilor de împărţit, de natura bunurilor, de domiciliul şi ocupaţia părţilor, de faptul că unii dintre coproprietari, înainte de a se cere împărţeala, au făcut construcţii, îmbunătăţiri cu acordul coproprietarilor sau altele asemenea. Potrivit disp. art.6735 alin.2 C.proc.civ., instanţa va face împărţeala în natură, procedând la formarea loturilor şi la atribuirea lor, iar în situaţia în care loturile nu sunt egale în valoare, ele se vor întregi printr-o sumă de bani.
3. Cheltuielile de judecata se impart.
Concluzie : actiunea este imprescriptibila extinctiv, prin urmare raspunsul este afirmativ - da, se poate introduce actiunea si dupa 12 ani.
PS : art.673 ind.9 si ind.5