in urma unui proces de iesire din indiviziune s-a dat ca solutie acceptata initial despagubire in natura( o suprafata de teren). La apel se poate cere si implicit accepta de catre instanta plata unei sulte?
In principiu instanta potrivit disp.art.741 c.civ.si art.673 indice 5 al.2 c.proc.civ. va face imparteala in natura si numai in cazul in care loturile nu sunt egale in valoare sau imobilul nu este comod partajabil va compensa dreptul persoanei respective printr-o suma de bani denumita sulta.
De asemenea potrivit art 673 indice 9 c.proc.civ.instanta la formarea si atribuirea loturilor instanta va tine seama dupa caz printre altele si de acordul partilor marimea cotei-parti ce revine fiecari parti, masa bunurilor de impartit si natura bunurilor.
Astfel, daca la la instanta de fond ati optat pentru varianta atribuirii in natura nu vad posibila modificarea hotararii in acest sens in apel, mai ales ca este evident ca in cazul dvs. a fost posibila atribuirea in natura a terenului respectiv respectandu-se disp. legale in materie asa cum le-a aratat mai sus.
nu sunt parte care sa ceara schimbarea hotararii dar inrtrebarea pusa ma priveste pentru ca daca se admite voi fi obligat sa platesc sulta. Ideea e ca, sa imi spune-ti daca in practica se poate schimba.
Partaj succesoral
ada4dey
Buna seara,
Am si eu o nelamurire:
Avem o mostenire la tara care consta in casa cu teren totalizand 2000 m si teren agricol 6000 m.Parintii au decedat.Am ... (vezi toată discuția)