avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral

Buna seara,
Am si eu o nelamurire:
Avem o mostenire la tara care consta in casa cu teren totalizand 2000 m si teren agricol 6000 m.Parintii au decedat.Am facut succesiunea cu sora mea fara sa facem partaj.Acum un an a murit sora si anul acesta sotul ei acestia avand 2 copii.
Vreau sa fac partaj cu cei 2 nepoti.Terenul din curte se poate impartii in 2 dar casa este construita pe o jumatate de teren.Nepotii vor sa vanda iar eu vreau sa pastrez partea cu casa pentru a ma muta acolo.Ca sa ii despagubesc pt casa sunt obligata sa ii dau toti banii(nu ii am) sau pot sa ii dau in rate oprindu-mi din salariu(am salariu mic lucrez 4 ore/zi)?Poate sa vanda jumatate din casa unui strain daca nu am banii?
Multumesc!
Daca nu il puteti despagubi are dreptul sa vanda casa la licitatie publica ceea ce ar insemna ca ati fi grav afectat deoarece pretul ar fi scazut.

Daca se poate o partajare ar fi bine pentru dvs.
Insa fara a se vedea actele este imposibil de spus.
Trebuie vazut in ce modalitate se poate face partajul, care este valoarea loturilor si implicit valoarea despagubirii pe care va trebui sa o achitati in cazul in care vi se atribuie locuinta.Exista posibilitatea atribuirii catre nepoti a terenului agricol in intregime si astfel valoarea despagubirii pe care s-o aveti de achitat sa fie mai mica. Repet, depinde de valoarea loturilor ce va fi stabilita prin raportul de expertiza pe care va trebui sa-l faceti in procesul de partaj.
Dupa deschiderea succesiunii, patrimoniul persoanei decedate se transmite catre mostenitorii sai in cotele prevazute de lege sau de catre defunct prin testament.
In acest fel, mai multe persoane devin coproprietare asupra patrimoniului succesoral, insa nici unul dintre mostenitori nu are un drept de proprietate exclusiv si clar determinat.
Fiecare mostenitor este coproprietar asupra unei cote parti din mostenire, dar nu este proprietar excluiv pe un anumit bun.


Potrivit art. 673 indice 9 C.proc.civ., „la formarea şi atribuirea loturilor, instanţa va ţine seama, după caz, şi de acordul părţilor, mărimea cotei-părţi ce se cuvine fiecăruia din masa bunurilor de împărţit, natura bunurilor, domiciliul şi ocupaţia părţilor, faptul că unii dintre coproprietari, înainte de a se cere împărţeala, au făcut construcţii, îmbunătăţiri cu acordul coproprietarilor sau altele asemenea "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj ada4dey ada4dey Locuiesc in Bucuresti.Am o mostenire de la parinti in judetul Giurgiu am facut succesiune cu sora mea si ne revine 1/2 din mostenire.Nu am facut partaj.Acum un ... (vezi toată discuția)
Probleme cu fratii Marbe Marbe Suntem 3 frati in actele unei case dupa moartea parintilor iar eu sunt titular cu resedinta la adresa respectiva,fratii au fiecare casele lor Eu nu sunt in ... (vezi toată discuția)
Soțul meu a obținut o moștenire prin donație de la părinții ... Soțul meu a obținut o moștenire prin donație de la părinții lui cu o cotă de 1/3 pt fiecare ,ei fiind 3 frați.Dupa decesul părinților ceilalți doi ... (vezi toată discuția)