avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

buna seara,suntem intr-un proces de iesire din indiviziune,si vreau sa stiu daca exista vreo lege care sa oblige coopropietarul sa accepte sulta ce i se cuvine din cota parte din casa.adica noi avem 5/8 iar ei 3/8.pina ieri vroiau sulta pe cota parte,iar la expertiza efectuata ieri s-au razgindit.vor sa ramina cu cota parte din casa.ei nu au locuit in aceea casa niciodata.nu depind de ea.va multumesc
Codul de procedura civila, dar numai daca judecatorul hotaraste asta.
Daca insa judecatorul nu va putea da o sentinta in acest sens, va hotara vinderea prin licitatie si impartirea sumei de bani astfel obtinuta in cote parti astfel cum se cuvine fiecarui coproprietar.
Conform codului civil impartirea in natura este principiul prioritar, Insa, daca imobilul nu este comod partajabil in natura acesta va fi atribuit acelui coindivizar care il solicita, Daca il solicita mai multi coindivizari, judecatorul va hotari pe baza probelor administrate care dintre acestia este mai indreptatit sa il primeasca im natura avand in vedere urmatoarele criterii prevazute de art. 673 ind. 9 din C.P.c. conform carora la formarea si atribuirea loturilor, instanta va tine seama, dupa caz, si de acordul partilor, marimea cotei-parti ce se cuvine fiecareia ori masa bunurilor de impartit, natura bunurilor, domiciliul si ocupatia partilor, faptul ca unii dintre coproprietari, inainte de a se cere imparteala, au facut constructii, imbunatatiri cu acordul coproprietarilor sau altele asemenea.
In practica, judecatorul tine cont si de alte aspecte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj dupa 12 ani utilizatorx utilizatorx Buna ziua! As vrea sa stiu daca se mai poate face partaj dupa 12 ani de la divort pe un teren ramas in proprietate comuna si daca cheltuielile impuse de asta, ... (vezi toată discuția)
Hotărâre definitivă ieșire din indiviziune Alexandru-Mugur Ionescu Alexandru-Mugur Ionescu Va rog o lămurire a unei hotărâri judecătorești din anul 2014. In temeiul art 673 indice 9 cod de procedură civilă, instanța poate atribui unui ne ... (vezi toată discuția)
Apartament in coproprietate adrypunctro adrypunctro Buna ziua si la multi ani, In cazul unui apartament aflat in coproprietate cu prietena mea. Instanta ii poate incredinta ei apartamentul in cazul aparitiei ... (vezi toată discuția)