avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu minor si prima casa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu minor si prima casa

Buna ziua,

situatia mea este urmatoarea:
- ne-am casatorit in 2010, in 2011 ne-am achizitionat un apartament prin prima casa; creditul este doar pe numele meu, eu platesc ratele, dar contractul de v-c este semnat de amandoi ca si sot si sotie.
- din 2011 avem si un bebe
- el nu lcreaza de ceva timp, deci singura care intretine familia si plateste tot sunt eu
- mare parte din bunurile din casa sunt cumparate tot pe numele meu, existand dovezi in acest sens.
Intrebarea este ce anume ii poate revinii lui, in eventualitatea unui divort. exista cumva posibilitatea sa obtina custodia copilului? intotdeauna venitul meu a fost mai mare, iar serviciul stabil, lucru care nu este valabil si pt el.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: bubulina2008 , utilizator 16:07, 24 Septembrie 2012
Autoritatea parinteasca va fi exercitata in comun de ambii parinti, iar domiciliul copilului va fi stabilit la dvs, avand in vedere varsta copilului si celelalte expuse aici.
In privinta locuintei, bunurile sunt comune de la data achizitionarii lor, va trebui sa le partajati fie amiabil la notar, fie in instanta. Puteti apela si la un mediator, poate se ajunge la un numitor comun , semnati un acord privind partajul si recuperati taxa de timbru necesar a fi platita cand faceti partajul in instanta ( 3% din valoarea bunurilor).
Cereti sa va fie atribuita casa, sa preluati creditul ( daca sotul e coplatitor) si sa-i platiti sotului o sulta reprezentant contributia lui de pana acum la plata ratelor/ imbunatatirea imobilului etc. La impartirea bunurilor , se prezuma o contributie egala a sotilor si ele se impart pe jumatate. Puteti cere o cota majorata si ramane sa dovediti ca ati contribuit net superior fata de sot la achizitionarea bunurilor. Nu e de ajuns ca facturile sunt pe numele dvs.
In ceea ce priveste autoritatea parinteasca, regula este aceea ca aceasta este exercitata in comun de ambii parinti .

In situatii de exceptie ( in care exista motive temeinice, invederate instantei de judecata ) precum si in situatia in care un parinte este decazut din drepturile parintesti, este disparut, decedat, sau declarat printr-o hotarare judecatoreasca declarativa de moarte ca fiind decedat, autoritatea parinteasca este exercitata , in mod exclusiv, de catre unul dintre parinti.

Domiciliul copilului va fi stabilit la parintele care ofera conditii optime pentru o buna crestere si dezvoltare, avand in vedere principiul preeminentei interesului superior al copilului, in acord cu legea 272/2004.


Pensia de intretinere
va fi datorata de la data introducerii actiunii prin intemediul careia instanta de judecata este investita , in situatia in care, pe parcursul transarii procesului de divort nu ati beneficiat de suport pecuniar din partea sotului dumneavoastra, pentru asigurariea subzistentei copilului, sau aceasta obligatie legala de intretinere este indeplinita de la data pronuntarii hotararii judecatoresti , daca tatal a avut un aport material, in vederea cresterii si educarii copilului nascut in timpul acestui mariaj.


In ceea ce priveste partajarea bunului comun dobandit prin perfectarea unui contract de vanzare-cumparare , imobilul va fi atribuit copartasului care detine o cota- parte majoritara din dreptul de proprietate , cota parte ce va fi individualizata de catre instanta de judecata, avand in vedere contributia materiala efectiva la plata ratelor catre institutia creditoare.

Dumneavoastra va veti indeplini obligatia contractuala fata de banca.



Sulta va fi platita in vederea despagubirii sotului si va fi raportata la cota -parte individualizata de catre instanta de judecata.


Succes.






Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc mult de tot pentru raspunsuri.

Sotul nu este coplatitor, creditul este doar al meu, pe numele meu, desi cum am mentionat a semnat doar contractul de vanzare cumparare. Deci, are aceleasi drepturi ca si mine, 50%?
Ideea e ca eu vreau sa raman cu apartamentul si copilul!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort si partaj mikidutza2013 mikidutza2013 Buna seara! Sunt casatorita de 7 ani, avem un copil de un an si jumatate.El mai are un copil de 12 ani dintr-o casatorie anterioara, copil ce locuieste cu ... (vezi toată discuția)
Partaj divort Dascalu7 Dascalu7 Buna Ziua, va rog, in cazul unui divort cum se face partajul in cazul cand exista un minor ( 16 ani) in intretinerea unuia din soti, respectiv a mamei. ... (vezi toată discuția)
Partaj Question2 Question2 Buna ziua, Anul trecut am achizitionat o casa cu Prima Casa. Proprietarul casei sunt eu, insa sotul este coplatitor. In caz de divort, ce se intampla? (vezi toată discuția)