avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna ziua,

Anul trecut am achizitionat o casa cu Prima Casa. Proprietarul casei sunt eu, insa sotul este coplatitor. In caz de divort, ce se intampla?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:19, 16 Martie 2014
Chiar daca doar dvs sunteti trecuta in actul casei, bunul - fiind achizitionat in timpul casatoriei se considera a fi bun comun al sotilor. Va fi inclus astfel in masa partajabila, cotele parti fiind prezumate 50-50 %, cu exceptia situatiei cand puteti proba o cota majorata.
Bunul dobandit in timpul mariajului este bun comun , proprietate comuna in devalmasie.

Ceea ce caracterizeaza proprietatea comuna in devalmasie este faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte abstracta, matematica, din dreptul de proprietate.



Cota-parte va fi individualizata la momentul sistarii indiviziunii, prin partaj conventional, notarial sau prin intermediul partajului judiciar.


Oricand, proprietatea comuna poate fi incetata prin imparteala, bunul urmand a fi doandit in proprietate exclusiva de catre unul dintre cei care are calitatea de coproprietar, actualmente.


In vederea atribuirii bunului indiviz, instanta de judecata va avea in vedere si faptul ca bunul a fost intretinut efectiv prin actele de administrare si de conservare efectuate.

Vor fi vedere , de asemenea, criterii concrete , precum : situatia locativa a fiecaruia dintre fostii soti, sumele de bani investite la plata pretului, plata taxelor si a impozitelor aferente, actele de administrare si de conservare efectuate.

Instanta de judecata va avea si principiul preeminentei interesului superior al minorului.


Succes.

:D care minor, d-na avocat ?
In cazul divortului, nu se intampla decat ca veti divorta. Daca vreti, puteti partaj sau nu.
De ce ziceti ca sunteti proprietar dvs, ati incheiat o conventie matrimoniala la casatorie ?
Daca sunteti sub comunitatea legala de bunuri, bunul e comun daca l-ati achizitionat in timpul casatoriei.
Puteti sa faceti partajul prin buna intelegere si cu acordul bancii sa preluati ratele.
Aveti venit suficient pt plata ratelor singura, puteti sa aduceti un alt coplatitor daca banca va cere?

Daca exista un minor, atunci parintele care se ocupa de cresterea si de educarea lui este avantajat.Utilizatorul nu a specificat daca exista sau nu un copil minor.Mentiunile mele au cuprins si aceasta situatie de fapt.



Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Daca exista un minor, atunci parintele care se ocupa de cresterea si de educarea lui este avantajat


Nu doamna, e avantajat acela care poate plati ratele pe mai departe.


Mentiunile mele au cuprins si aceasta situatie de fapt.


Nu doamna, dvs aveti un mesaj sablon; stas pe care il plantati de cate ori aveti ocazia, ca se potriveste sau nu, pt dvs conteaza mai putin.

Exact acelasi mesaj cu aceleasi bolduiri e postat si in urmatoarele topicuri, e adevarat ca din unele lipseste copilul, insa "cota ideala, matematica si abstracta" , nu lipseste din niciunul..

www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

etc, etc


Alte discuții în legătură

Drepturi egale intre soti ContSters356909 ContSters356909 Buna dimineata! Care sunt drepturile dintre soti asupra bunurilor din timpul casatoriei, in conditiile achizitiei unei case in rate, creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)
Partaj soaresil soaresil in cazul unui partaj, cand bunul a fost achitat de una din parti ( parintii ), in timpul casatoriei , cum se va proceda? de la cumparare au trecut 23 ... (vezi toată discuția)
Credit de nevoi personale + credit ipotecar cristina1970 cristina1970 Avem probleme financiare, nu e o noutate, dar situatia este realmente dificiala, si as avea nevoie de sfaturi pentru a putea iesi din ea. In anul 2006 am ... (vezi toată discuția)